Εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στην καταπολέμηση των φοβιών - Κρητικός, Ιάκωβος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, 2018)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ένα σύστημα, που το ονομάζουμε Action Therapy (ΑΤ), το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των φοβιών και πιο συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση ειδικών φοβιών. Στηρίζεται στη γνωσιακή θεραπεία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι: γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, κάμερα αναγνώρισης κινήσεων και αισθητήρες βιοσημάτων. Στόχος του (ΑΤ) είναι ο ασθενής τη γνώση και την εμπειρία, που αποκτά κατά τη διάρκεια της θεραπείας, να τις διοχετεύσει σε δεξιότητες, με τις οποίες ευκολότερα και αβίαστα θα αντιμετωπίσει τη φοβία του στην καθημερινότητα. Μέχρι σήμερα, με τις εφαρμογές της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (Cognitive Behavioral Therapy - CBT), ο ασθενής αναμένεται να ξεπεράσει τον φόβο μέσω συζήτησης, με αποτέλεσμα να αποκτά πλήρη κατανόηση της φοβίας του. Στις εφαρμογές της Θεραπείας Έκθεσης (Exposure Therapy - ΕΤ), ο ασθενής μαθαίνει πώς να μένει κοντά, να μπορεί να αγγίξει ή να μπορεί να κοιτάξει τη φοβία του μέσω οπτικής ή σωματικής διέγερσης, χωρίς να αντιμετωπίσει κρίση πανικού, με αποτέλεσμα να εξοικειωθεί με τη φοβία του.  Παρ’ όλα αυτά, καμία εφαρμογή δεν έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση του ασθενούς, στο «πώς» να ενεργήσει σε μια επίφοβη κατάσταση. Παραδείγματα τέτοιων προπονήσεων είναι: «πώς να πιάσει ένα φοβικό αντικείμενο», «πώς να αποφύγει ένα φοβικό αντικείμενο, όταν κατευθύνεται προς τα πάνω του», κλπ, τα οποία βεβαίως είναι συνήθη σενάρια, που αντιμετωπίζονται από τα μη φοβικά άτομα χωρίς κρίση πανικού. Η (ΑΤ), μέσω των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, προσομοιώνει διάφορες επίφοβες καταστάσεις. Παράλληλα, μέσω της κάμερας, το σύστημα παρακολουθεί τις δράσεις του ασθενούς, ελέγχοντας κατά πόσο  αυτές εκτελούνται ορθά. Τέλος, μέσω των βιοσημάτων, προσαρμόζει το εικονικό περιβάλλον αναλόγως. Ουσιαστικά, η (ΑΤ) είναι μια συστηματική μέθοδος, η οποία στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων και κυρίως αυτοπεποίθησης, με τα οποία θα μπορεί ο ασθενής πλέον να δρα πάνω στη φοβία του αυτοβούλως, αβίαστα, όπως και όποτε θέλει, έχοντας τη αίσθηση ότι πλέον μπορεί να τα καταφέρει.