Επανάχρηση βιομηχανικού κελύφους: κοινωνική κατοικία στη Bαμβακουργία Νέας Φιλαδέλφειας - Ασημίνα, Αγγελική Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η επανάχρηση του ανενεργού βιομηχανικού κελύφους της Βαμβακουργίας Νέας Φιλαδέλφειας, με νέα χρήση αυτήν της κοινωνικής κατοικίας. Κατά τον σχεδιασμό δόθηκε έμφαση στη συνδιαμόρφωση του κτιρίου με τον εφαπτόμενο ελεύθερο χώρο, καθώς και στη σχέση ιδιωτικού-δημοσίου, έχοντας στόχο τη σύνδεσή του με τη γύρω περιοχή σε επίπεδο όγκων, κινήσεων, αλλά και χρήσεων. Έτσι, το κτίριο διαμορφώθηκε ώστε να είναι εξωστρεφές και διαπερατό από δημόσιες κινήσεις, με μία εσωτερική στεγασμένη πλατεία, και με τη χρήση της κατοικίας να τοποθετείται κυρίως πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Στο κτίριο τοποθετήθηκαν 44 κατοικίες διαφόρων τυπολογιών και μεγεθών, αλλά και κοινόχρηστες χρήσεις (βιβλιοθήκη, χώρος φύλαξης παιδιών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων/εργαστηρίων, κυλικείο), οι οποίες απευθύνονται τόσο στους ενοίκους, όσο και στη γειτονιά. Επιπλέον, εκτός από τους ιδιωτικούς χώρους εκτόνωσης των κατοικιών, δημιουργήθηκαν και κοινόχρηστοι χώροι, υπαίθριοι ή κλειστοί, καθώς στόχος μας ήταν η ύπαρξη χώρων κοινωνικοποίησης και συνάντησης. Για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών, τον κατάλληλο φωτισμό/αερισμό και την διάσπαση των συμπαγών όγκων του κτιρίου έγινε διάτρησή του, σε κάτοψη και όψη, καθώς και δημιουργία προεξοχών στις όψεις. Οι παρεμβάσεις έγιναν με ελαφριές κατασκευές από ξύλο και μέταλο, με στόχο τη διατήρηση της αρχικής αίσθησης του κτιρίου και ταυτόχρονα την προσέγγιση της κλίμακας και της οικειότητας που απαιτείται για την κατοικία.