Φοιτητική εστία στην Ομόνοια: διαστέλλοντας το δημόσιο χώρο - Ζιμπουνούμης, Ευστάθιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Το θέμα της διπλωματικής μας εργασίας αναφέρεται στην πλατεία της Ομόνοιας, μιας πλατείας κομβικής και συμβολικής για την πρωτεύουσα της Αθήνας. Η μαζική χρήση και κίνηση στην πλατεία, αφήνει σε καθημερινή βάση ένα ετερόκλητο αποτύπωμα πάνω της. Η πλατεία αποτελεί ένα πεδίο το οποίο αντανακλά τις εκάστοτε κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Στο σήμερα, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης γίνονται ορατές εκτός των άλλων στα άδεια κτίρια της πλατείας. Προθετικά, η διπλωματική μας εργασία στοχεύει στην εδραίωση και την επέκταση του δημόσιου χαρακτήρα της πλατείας. Τα όρια της πλατείας διευρύνονται μέσα στα κτίρια που έχουν μέτωπο στην Ομόνοια, μέσα στις περιμετρικές στοές, μέσα στους υπόγειους χώρους κίνησης του μετρό και του ηλεκτρικού. Η αναγνώριση και η ανάδυση ενός λανθάνοντος δυναμικού μπορεί να την μετατρέψει σε πεδίο κοινωνικού διαλόγου και δράσης. Σύμφωνα με την στοχοθεσία μας προτείνουμε προγραμματικά ως νέα κύρια χρήση στα κενά κελύφη, αυτή των φοιτητικών εστιών, αξιοποιώντας και προϋπάρχουσες ξενοδοχειακές υποδομές. H ‘συμβίωση’ φοιτητών με άλλα κοινωνικά κομμάτια και η ώσμωσή τους σε μία σειρά από δημόσιους χώρους (χώροι άθλησης, πολιτιστικοί χώροι, αμφιθέατρα συνελεύσεων κ.α.) μέσω της χωρικής και προγραμματικής διαστολής του δημόσιου χώρου της πλατείας οριζοντίως (μέσα στα κτήρια) αλλά και κατακορύφως (ενοποίηση με υπόγειο επίπεδο του μετρό) μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο δυναμικό πεδίο μέσα στην πόλη.