Στρατηγικές ελέγχου DC μικροδικτύου και ανάλυση μεθόδου ανίχνευσης νησιδοποίησης σε DC μικροδίκτυο στο περιβάλλον προσομοίωσης Matlab/Simulink - Αποστόλου, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2018)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη ενός dc μικροδικτύου και οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό του σε διάφορα σενάρια, τόσο σε αυτόνομη λειτουργία όσο και σε σύνδεση με το δίκτυο. Το μικροδίκτυο αποτελείται από μπαταρία, φωτοβολταϊκό και φορτία ενώ ο έλεγχος του μικροδικτύου βρίσκεται σε έναν κεντρικό ελεγκτή. Οι μονάδες αναλύονται συνοπτικά και εξετάζονται οι στρατηγικές ελέγχου ενός dc μικροδικτύου. Η μοντελοποίηση του μικροδικτύου έγινε στο περιβάλλον Matlab/Simulink. Πέρα από την κάθε μονάδα του μικροδικτύου μοντελοποιήθηκε και ο αντίστοιχος ηλεκτρονικός μετατροπέας για την σύνδεσή τους, ενώ σχεδιάστηκε και ο απαραίτητος έλεγχος για την ομαλή λειτουργία τους. Μέσω των προσομοιώσεων παρατηρήθηκε η ομαλή λειτουργία του μικροδικτύου σε διάφορα σενάρια. Το μικροδίκτυο λειτουργεί αυτόνομα όταν το κεντρικό δίκτυο δεν είναι διαθέσιμο, όπου τροφοδοτούνται τα κρίσιμα φορτία. Στην σύνδεση με το δίκτυο το μικροδίκτυο λειτουργεί σε συνεργασία με τις ανάγκες του δικτύου ενώ η μετάβαση μεταξύ των δύο λειτουργιών, γίνεται ομαλά μέσω στρατηγικών του κεντρικού ελεγκτή. Τέλος, υλοποιείται τεχνική νησιδοποίησης όπου μέσω των προσομοιώσεων παρατηρείται η έγκυρη αποσύνδεση του μικροδικτύου σε περίπτωση σφάλματος.