Πρακτικές καθημερινότητας στα καστρόπληκτα στη Θεσσαλονίκη - Νικολοπούλου, Αθανασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την περιγραφή ενός σεναρίου κατοίκησης στον πρώην προσφυγικό οικισμό των καστροπλήκτων στο βόρειο τμήμα των τειχών της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του κυρίαρχου σχεδιασμού, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, πραγματοποιούνται μαζικές κατεδαφίσεις προσφυγικών σπιτιών με σκοπό την ανάδειξη του μόνου μνημείου που αναγνωρίζεται η πολιτιστική του σημασία, δηλαδή των βυζαντινών τειχών της πόλης. Αυτό σε συνδυασμό με την εξαναγκασμένη εγκατάλειψη μεγάλου τμήματος των κατοικιών, συνθέτει μια εικόνα γειτονιάς στην οποία κυριαρχεί το κενό κτηριακό απόθεμα και ο ανεκμετάλλευτος δημόσιος χώρος. Από πλευράς μας, διαμορφώνεται ένα σενάριο κατοίκησης που καλεί νέους κατοίκους να έρθουν στη γειτονιά, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να εργαστούν στις δημόσιες χρήσεις που προτείνονται. Γίνεται μια προσπάθεια σύνθεσης των καθημερινών πρακτικών με το μνημείο, ώστε να είναι κομμάτι της γειτονιάς και της ζωής σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, κυρίαρχος είναι ο υπαίθριος δημόσιος χώρος στον οποίο έρχονται να κουμπώσουν οι υπόλοιπες δημόσιες χρήσεις, όπως ένα στέκι, ένα ιατρείο, μία βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο και ένα κτήριο εργαστηρίων. Στόχος του σχεδιασμού και της προσέγγισης μας είναι η επανεκκίνηση ενός διαλόγου με την ιστορία και η συνεχής χρήση του δημόσιου χώρου και των κτηρίων που προτείνονται. Επιδιώκεται για αυτό το λόγο, η δημιουργία των ελάχιστων χώρων, με ευελιξία στην κάτοψη, αλλά και η δυνατότητα επέκτασης της πρότασης με χρήσεις που θα διαμορφωθούν από τους ίδιους τους κατοίκους.