Εκ της γης γενόμενα: συρραφές στο μεταλλευτικό τοπίο της Σερίφου - Καλαμπόγιας-Πολυχρόνης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη διαχείριση και επανακατοίκηση των μεταλλευτικών τοπίων της Σερίφου, πιο συγκεκριμένα στους κόλπους Κουταλά και Μεγάλου Λιβαδίου. Η πρόταση αφορά κυρίως υπαίθριες τοπιακές διαμορφώσεις στους δύο κόλπους, με την παράλληλη σύσταση ενός ερευνητικού κέντρου και ενός μεταλλευτικού μουσείου αντίστοιχα. Ξεκινώντας από την ένταξη του μεταλλευτικού τοπίου της Σερίφου σε ένα ευρύτερο δίκτυο ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς του Αιγαίου, το οποίο διαμορφώθηκε στην ερευνητική εργασία, η Σέριφος μελετάται ως χαρακτηριστικό πεδίο εφαρμογής και σχεδιασμού. Η περαιτέρω εμβάθυνση και ανάλυση του μεταλλευτικού τοπίου του νησιού, το οποίο απαρτίζεται τόσο από βιομηχανικά κατάλοιπα όσο και από πολυδιάστατα φυσικά χαρακτηριστικά, οδήγησε στη διαμόρφωση ενός συστήματος ήπιων παρεμβάσεων που λαμβάνει υπόψη τόσο το ίδιο το τοπίο, όσο και την ιστορική μνήμη και κοινωνικούς και αναπτυξιακούς παράγοντες. Η πρόταση απαρτίζεται από υπαίθριες διαδρομές, τοπιακές παρεμβάσεις, επαναχρησιμοποιούμενα βιομηχανικά κελύφη και νέες κτιριακές μονάδες και στόχο έχει την αναβίωση της τοπιακής εμπειρίας, τόσο ιστορικά όσο και προσωπικά, την επανενεργοποίηση του τοπίου και την επανανοηματοδότησή του στη σύγχρονη ζωή του νησιού.