Μελέτη εισαγωγής επίγειου ψηφιακού ραδιοφώνου DAB+ στην Ελλάδα - Γιαννόπουλος, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2018)
Η μετάβαση από τα αναλογικά στα ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών αποτελεί τα τελευταία χρόνια την κύρια δραστηριότητα όλης της σχετικής έρευνας. Πολλές χώρες έχουν ήδη μεταβεί στην εκπομπή επίγειου ψηφιακού ραδιοφώνου, επωφελούμενες των ψηφιακών ιδιοτήτων. Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τις πτυχές του αναλογικού και ψηφιακού ραδιοφώνου, με στόχο να δοθεί μια σύγκριση των δύο συστημάτων, μιας και η Ελλάδα είναι υποψήφια χώρα για μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της υπάρχουσας αναλογικής ραδιοφωνίας, καθώς και τα πρότυπα μετάδοσης που αυτή ακολουθεί. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται μια επισκόπηση του νέου ψηφιακού δικτύου DAB+. Ειδικότερα, γίνεται παρουσίαση της μοντελοποίησης του καναλιού μετάδοσης και των βασικών αρχών της οργάνωσης του DAB+ από την οπτική του σχεδιαστή δικτύου (RF ιδιότητες, διαμόρφωση, δομή πλαισίων μετάδοσης, κωδικοποίηση). Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με τις βαθμίδες του πομπού/δέκτη του DAB+ και την τεχνική που ενσωματώνει το DAB+ για να επιτύχει καλή ποιότητα ήχου με χαμηλό bit-rate. Στο κεφάλαιο 5 ορίζονται οι κύριες παράμετροι για την ραδιοκάλυψη του επίγειου ραδιοφώνου, καθως αυτές θα χρησιμοποιηθούν για το επόμενο κεφάλαιο, στο οποίο γίνεται προσομοίωση της κάλυψης σε ένα τμήμα της Ελλάδας. Στη συγκεκριμένη εργασία χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό ICS Telecom για να μελετηθεί η κάλυψη των δύο ραδιοφωνικών συστημάτων. Για το σκοπό αυτό, περιγράφονται και τα μοντέλα διάδοσης που χρησιμοποιεί το ICS για να υπολογίσει τις απώλειες που υφίσταται το σήμα από την θέση του πομπού στην περιοχή στόχου (point-to-area). Τέλος, με βάση τις συστημικές ιδιότητες των δύο δικτύων και την κάλυψη που προέκυψε, στο έβδομο κεφάλαιο συγκρίνεται το DAB+ με το FM τόσο σε επίπεδο αξιοποίησης φάσματος, όσο και σε επίπεδο κόστους επένδυσης και κατανάλωσης ισχύος.