Βελτιστοποίηση επιπέδων δικτυωμάτων - Στυλιανάκης, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών, 2018)
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η βελτιστοποίηση επιπέδων δικτυωμάτων. Συγκεκριμένα, είναι η βελτιστοποίηση ως προς το σχήμα του δικτυώματος (shape optimization) και την διαστασιολόγηση (size optimization), με βασικό κριτήριο την ελαχιστοποίηση βάρους του φορέα. Έτσι, γράφτηκαν δύο όμοια προγράμματα στη γλώσσα Matlab, τα Optim_XY.m και Optim_A.m αντίστοιχα με τα προαναφερθέντα είδη βελτιστοποίησης. Επιπλέον το Optim_A, με κατάλληλη εισαγωγή των δεδομένων, μπορεί να πραγματοποιήσει και βελτιστοποίηση τοπολογίας (topology optimization). Η στατική επίλυση γίνεται με την μέθοδο άμεσης δυσκαμψίας χρησιμοποιώντας το μητρώο ατένειας της επίπεδης ράβδου. Η βελτιστοποίηση γίνεται με τα εργαλεία βελτιστοποίησης του Matlab (Matlab optimization toolbox). Για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας κάθε κώδικα, παρέχονται παραδείγματα εφαρμογής του. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά άλλων δημοσιευμένων αλγορίθμων. Τέλος γίνεται μια σύγκριση της αριθμητικής και της αναλυτικής επίλυσης του προβλήματος.