Σύγχρονες Συσκευές Εντοπισμού Θέσης με Αυξημένη Ευφυΐα και Χαμηλό Κόστος - Κασαπλέρης, Ιάσων-Στυλιανός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής. Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, 2018)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η πρόταση μιας ευφυούς και οικονομικής συσκευής, που αποτελείται από ενσωματωμένα συστήματα και έχει την δυνατότητα να εντοπίζει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και να στέλνει τα δεδομένα αυτά με μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή. Η συσκευή αυτή έχει τη δυνατότητα τοπικής αυτοοργάνωσης και θα ενταχθεί σε πολυλειτουργικό σταθμό βάσης για εφαρμογές στις μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων. Για την κατασκευή της συσκευής αυτής έγινε έρευνα ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα ενσωματωμένα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν. Αρχικά αναζητήσαμε κατάλληλο μικροελεγκτή που θα είναι ανοιχτού κώδικα και όσο το δυνατόν πιο ευφυής και οικονομικός. Από την αναζήτηση αυτή καταλήξαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε το Arduino Uno, που είναι ένας μικροελεγκτής μονής πλακέτας, δηλαδή μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους, η οποία μπορεί να προγραμματιστεί με τη γλώσσα Wiring. Στη συνέχεια έγινε έρευνα για να βρούμε κατάλληλο ενσωματωμένο σύστημα που θα συνδεθεί με το Arduino και θα δίνει την τοποθεσία με παγκόσμιο σύστημα στιγματοθέτησης (GPS). Έπειτα από ενδελεχή έρευνα επιλέξαμε την πλακέτα GPS της Adafruit, την οποία συνδέσαμε με το Arduino και στην συνέχεια προγραμματίσαμε κατάλληλα προκειμένου να μας στέλνει την τοποθεσία όποτε εμείς θέλουμε. Τέλος, έπρεπε τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το GPS να στέλνονται με γραπτό μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο και σε υπολογιστή. Για το λόγο αυτό αναζητήσαμε κατάλληλη πλακέτα GSM με δινατότητα εισαγωγής κάρτας sim ώστε να τη συνδέσουμε με το υπόλοιπο σύστημα προκειμένου να στέλνουμε τα δεδομένα. Επιλέξαμε, λοιπόν, το Arduino GSM Shield 2, και με τον κατάλληλο προγραμματισμό επιτύχαμε την επικοινωνία του συστήματος μας με κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή. Το σύστημα που κατασκευάσαμε δύναται να τοποθετηθεί σε μέσα μεταφοράς όπως σε βαγόνια τραίνου και σε εμπορεύματα πλοίων, προκειμένου αυτά να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή και να στέλνουν σήμα τοποθεσίας στον πολυλειτουργικό σταθμό με αποτέλεσμα τον ορθό συντονισμό κατά την μεταφορά και την ελαχιστοποίηση των κλοπών. Η κατασκευή μας είναι οικονομική, αυτόνομη και απαιτεί πολύ μικρή παροχή ισχύος.