Διερεύνηση θεμάτων συμπληρωματικότητας του Ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων με τις αεροπορικές επιβατικές μεταφορές - Ζέρβας, Πέτρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η έμφαση σε θέματα συμπληρωματικότητας του ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων με τις αεροπορικές επιβατικές μεταφορές.Επιπλέον, παρουσιάζονται συνδέσεις του σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων με αεροδρόμια . Στα πλαίσια της εργασίας πραγματοποιήθηκε, στη διαδρομή Αθήνα-Βρυξέλλες και για τις περιόδους Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017 και Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2018, σύγκριση του κόστους ταξιδιού είτε με αμιγώς αεροπορική μετακίνηση είτε με συνδυασμό αεροπορικής και σιδηροδρομικής μετακίνησης με τραίνα υψηλής ταχύτητας μέσω των αεροδρομίων του Παρισιού Σαρλς Ντε Γκωλ και Άμστερνταμ Σχίπχολ. Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή μεθοδολογικού πλαισίου, το οποίο αναπτύχθηκε παίρνοντας υπόψιν χρονοοικονομικούς περιορισμούς επιβατών, έδειξαν ότι: Το ποσοστό επί του συνόλου των ταξιδιών για τα οποία η μεταφορά με αεροπλάνο και τραίνο υψηλής ταχύτητας είτε μέσω Παρισιού, είτε μέσω Άμστερνταμ είναι η οικονομικότερη, ανέρχεται στο 12%. Επιπλέον, το οικονομικό όφελος κυμαίνεται σε ένα εύρος μεταξύ 3 και 427 ευρώ. Η διερεύνηση για ένα τέτοιο θέμα απαιτεί τεράστιο όγκο δεδομένων και μεγάλο χρονικό διάστημα παρατήρησης και ανάλυσης που μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια για πιο ασφαλή συμπεράσματα