Θαλάσσιο περιβάλλον και ναυτιλία: ζήτημα διαχείρισης και ναυτιλιακής περιβαλλοντικής πολιτικής - Σάββα, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες τον ναυτιλιακό κόσμο. Οι προσπάθειες που γίνονται από τους αρμόδιους οργανισμούς, με θέσπιση νόμων και κανόνων και τον έλεγχο εφαρμογής τους μέσω των λιμενικών αρχών, είναι αξιόλογες. Ταυτόχρονα η πλειοψηφία των εμπλεκομένων με το πλοίο σε κάθε στάδιο της επιχειρησιακής ζωής του συνδράμει στην πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων. Οι λιμενικές αρχές της Ελλάδας, το λιμάνι του Πειραιά και το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτει, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιβαλλοντική πολιτική για τον έλεγχο εφαρμογής των συμφωνηθέντων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπαίτιος της πλειοψηφίας των ατυχημάτων, η εκπαίδευση και η ορθή ενημέρωση των εργαζομένων προσαρμοσμένες στις σύγχρονες εξελίξεις κρίνονται απαραίτητες. Παράλληλα, η αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων αποτελεί μέχρι και σήμερα μείζον θέμα προς έρευνα και πρόοδο για τους ειδήμονες με κύριο μέλημα την προστασία των θαλάσσιων υδάτων και οικοσυστημάτων.