Βλάβες Ιερών Ναών από φέρουσα τοιχοποιία στην Κεφαλονιά μετά τους σειμούς του 2014 και αποτίμηση και αποκατάσταση αντιπροσωπευτικού Ιερού Ναού - Δρακονταειδή, Ελευθερία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2018)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η καταγραφή των βλαβών που παρουσιάστηκαν στους Ιερούς Ναούς από φέρουσα τοιχοποιία στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, μετά τους ισχυρούς σεισμούς του 2014 καθώς και αποτίμηση της συμπεριφοράς και αποκατάσταση αντιπροσωπευτικού ναού της περιοχής. Ως μνημείο ορίζεται ένα μεμονωμένο οικοδόμημα ή σύνολο οικοδομημάτων που διασώθηκε από παλιότερη ιστορική περίοδο και θεωρείται σημαντικό από άποψη αρχαιολογική, ιστορική ή αισθητική, μια γενικότερη διατύπωση περιλαμβάνει κάθε δείγμα της ανθρώπινης δραστηριότητας από προηγούμενες εποχές που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Με βάση τον παραπάνω ορισμό οι Ιεροί Ναοί που εξετάζονται κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία και μάλιστα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα οικοδομήματα για το γεγονός ότι αποτελούν μέρη έκφρασης της θρησκευτικής λατρείας και πνευματικής επαφής του πιστού με τα Θεία. Παράλληλα αποτελούν κτίσματα με μεγάλη επισκεψιμότητα και συναισθηματική αξία για τους κατοίκους της περιοχής. Στην Κεφαλονιά λόγω της ιδιαίτερης θέσης που έχει το νησί στον τεκτονικό χάρτη, λίγα είναι εκείνα τα μνημεία που έχουν διατηρήσει το χαρακτήρα τους στο πέρασμα των αιώνων, μέσω της συνεχούς επισκευής ή ακόμα και ανακατασκευής των κτισμάτων μετά από κάθε ισχυρό σεισμικό γεγονός. Γι αυτό θεωρήθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί μια καταγραφή αντιπροσωπευτικών ναών της περιοχής, που περιλαμβάνει τη συλλογή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των ναών, το ιστορικό της κατασκευής και της τρωτότητας στη διάρκεια ζωής τους καθώς και αποτύπωση της παθολογίας τους στη σημερινή τους κατάσταση. Σε δεύτερη φάση επιλέχθηκε ένας αντιπροσωπευτικός ναός της και μελετήθηκε η συμπεριφορά του για τους σεισμούς που πραγματοποιήθηκαν. Μετά την αποτίμηση της συμπεριφοράς του μελετήθηκε η εφαρμογή επεμβάσεων στην τοιχοποιία του και ακολούθησε ο σχεδιασμός συγκεκριμένων επεμβάσεων με κριτήριο τη βελτίωση της συμπεριφοράς του μνημείου και τον σεβασμό στην αρχιτεκτονική του όψη. Συνεπώς η διπλωματική εργασία διαρθρώνεται σε δύο κύριες ενότητες:  παρουσίαση των ναϊκών μνημείων της περιοχής με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν  ανάλυση και καθορισμός των απαιτούμενων ενισχύσεων στην κατασκευή Οι δύο αυτές ενότητες εκτείνονται σε έντεκα επιμέρους κεφάλαια Στο Πρώτο και εισαγωγικό κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση του αντικειμένου της παρούσας διπλωματικής εργασίας καθώς και του σχεδίου ανάπτυξης της. Στο Δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια κατηγοριοποίηση των κατασκευών από φέρουσα τοιχοποιία ανάλογα με τα υλικά κατασκευής, τον τρόπο δόμησης καθώς και το δομικό σύστημα που ακολουθείται. Στο Τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αίτια των βλαβών που μπορεί να εμφανίσει ένα κτίριο από τοιχοποιία, ανάλογα με το είδος της δράσης που του ασκείται. Στο Τέταρτο κεφάλαιο γίνεται σύντομη παρουσίαση της θέσης της Κεφαλονιάς στον Τεκτονικό Χάρτη, με στοιχεία για τη σεισμικότητα της περιοχής καθώς και για την σεισμική ακολουθία του 2014. xii Στο Πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής στην Κεφαλονιά, με δεδομένο ότι όλοι οι ναοί παρουσιάζουν κοινά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Στο Έκτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση κάθε ναού, που περιλαμβάνει ένα σύντομο ιστορικό, με εντοπισμό των βλαβών που δημιουργήθηκαν και τεκμηρίωση τους. Στο Έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζεται η Προσομοίωση αντιπροσωπευτικού Ιερού Ναού σε πρόγραμμα με πεπερασμένα στοιχεία και τα βήματα που ακολουθήθηκαν. Στο Όγδοο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι επεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε κτίρια από τοιχοποιία Στο Ένατο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι έλεγχοι κατά Καδέτ που εφαρμόζονται στο υπό μελέτη κτίριο. Στο Δέκατο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ελέγχων και η τελική πρόταση ενίσχυσης του ναού. Τέλος, στο Εντέκατο Κεφάλαιο διατυπώνονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εργασία αυτή.