Αριθμητική προσομοίωση τριδιάστατης αποκόλλησης σε ροή γύρω από πτέρυγα - Γιαννάτος, Βασίλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2017)
Σε αποκολλημένες ροές γύρω από πτέρυγες ο όρος τριδιάστατη αποκόλληση αναφέρεται στην κατά το εκπέτασμα διακύμανση των χαρακτηριστικών της ροής. Το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε ορθογωνικές πτέρυγες εκτεθειμένες σε ομοιόμορφο πεδίο ταχυτήτων γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η τριδιάστατη αποκόλληση συνδέεται άμεσα με την έντονη χρονική και χωρική μεταβολή της θέσης αποκόλλησης και την ανάπτυξη stall cells - σωλήνων στροβιλότητας που εκκινούν κάθετα από την επιφάνεια της πτέρυγας όπου η ροή είναι αποκολλημένη. Το ενδιαφέρον των ερευνητών στρέφεται γύρω από τη προσομοίωση του φαινομένου και την κατανόηση του εσωτερικού του μηχανισμού.