Διερεύνηση τηλεπισκοπικών τεχνικών για βαθυμετρία και χαρτογράφηση πυθμένα από δορυφορικά και εναέρια δεδομένα - Καραντώνη, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2018)
Τα παράκτια θαλάσσια περιβάλλοντα αποτελούν τα πλέον σημαντικά και δυναμικά μεταβαλλόμενα στοιχεία της γήινης επιφάνειας. Ως τοπογράφοι μηχανικοί είναι απαραίτητο να μελετήσουμε και να καταγράψουμε τις μεταβολές αυτές με τον πιο ακριβή και οικονομικό τρόπο. Προς την κατεύθυνση αυτή, μια αρκετά διαδεδομένη εφαρμογή των δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης της Γης είναι η βαθυμετρική εκτίμηση και χαρτογράφηση του πυθμένα σε παράκτιες περιοχές από πολυφασματικά δεδομένα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την αυξημένη διαθεσιμότητα τηλεπισκοπικών δεδομένων υψηλής χωρικής ανάλυσης υπάρχει έντονη έρευνα και μελέτη στο αντικείμενο. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, διερευνήθηκαν τηλεπισκοπικά δεδομένα από δορυφορικές και εναέριες λήψεις. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από δύο δορυφορικούς αισθητήρες (ήτοι, Sentinel-2 και WorldView-2) και από εναέριους (επανδρωμένες και μη επανδρωμένες πτήσεις) για την περιοχή της Βάρκιζας και της παραλίας Λαμπαγιαννών στην Αργολίδα. Στα δεδομένα αυτά, αρχικά εφαρμόστηκαν οι απαραίτητες προ-επεξεργασίες, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση του πυθμένα μέσω της διαδικασίας της ταξινόμησης και, τέλος, εκτελέστηκαν επί αυτών τα δύο επικρατέστερα βαθυμετρικά μοντέλα, το γραμμικό (Lyzenga et al., 2006) και αυτό της γραμμικής αναλογίας (Stumpf et al., 2003). Από την ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προέκυψε πως τηλεπισκοπικά δεδομένα υψηλής χωρικής ανάλυσης μπορούν σε ικανοποιητικό βαθμό να συμβάλουν στην βαθυμετρία και τη χαρτογράφηση παράκτιων περιοχών. Συγκεκριμένα, για την βαθυμετρία σημαντικό ρόλο παίζει η χωρική ανάλυση του δέκτη και το είδος του πυθμένα, ενώ τα διαθέσιμα φασματικά κανάλια δεν είναι τόσο καθοριστικά στο αποτέλεσμα. Το γραμμικό μοντέλο (Lyzenga et al., 2006) οδήγησε σε όλες τις περιπτώσεις σε πιο ακριβή αποτελέσματα σε σχέση με αυτό της γραμμικής αναλογίας (Stumpf et al., 2003). Σχετικά με τη χαρτογράφηση πυθμένα, καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση έδωσε η αντικειμενοστραφής ταξινόμηση.