Η περιβαλλοντική προστασία ως στάδιο του σχεδιασμού των έργων υποδομής - Παπαδοπούλου, Στυλιανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2018)
Στην παρούσα Διπλωματική εργασία εξετάζεται η διαδικασία της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ως κομβικό σημείο του σχεδιασμού ενός έργου υποδομής. Παρουσιάζονται διαγράμματα ροής των διαδικασιών από το πρώτο στάδιο του Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΠΑ) έως την υποβολή μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και μέχρι την τελική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ενσωματώνοντας την υψίστης σημασίας φάση γνωμοδοτήσεων η οποία θεωρείται δείκτης ορισμού για όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης. Στα κεφάλαια 1 και 2 της διπλωματικής παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με τις προσταγές του ελληνικού νόμου Ν.4014/2011 που εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή οδηγία 2011/92/EΕ και 2014/52/EΕ καθώς και οι συμπληρωματικές αυτού Yπουργικές Aποφάσεις. Στο κεφάλαιο 3 πραγματοποιήθηκε στατιστική επεξεργασία ενός δείγματος 55 ΑΕΠΟ για την Ομάδα 3 Λιμενικών έργων για τις υποκατηγορίες Α1 και Α2 με πολύ σημαντικές και σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το οποίο συλλέχθηκε από την διαδικτυακή ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ ή ΥΠΕΚΑ). Στο δείγμα αυτό εξετάστηκαν οι διάρκειες και οι χρονικές αποκλίσεις των επιμέρους φάσεων της διαδικασίας της αδειοδότησης σε σχέση με τους θεσμικά προβλεπόμενους χρόνους. Στο κεφάλαιο 4 εξετάστηκε το θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας το οποίο αναφέρεται στις ΑΕΠΟ του δείγματος καθώς και το περιεχόμενο μιας ΑΕΠΟ ως προς τους επιμέρους όρους προστασίας των περιβαλλοντικών μέσων σύμφωνα με την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση. Επιπλέον παρουσιάζεται το περιεχόμενο μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Στο κεφάλαιο 5 παρατίθεται ένα παράδειγμα μιας ΜΠΕ η οποία φέρει τον τίτλο «Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης». Ακολούθως εξετάστηκαν και παρουσιάζονται ομαδοποιημένα οι όροι, τα μέτρα και οι περιορισμοί, που επιβλήθηκαν στο εξεταζόμενο δείγμα 25 ΑΕΠΟ υποκατηγορίας Α1 Ομάδας 3 Λιμενικών έργων πολύ σημαντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εξέταση αυτή έγινε με σκοπό να τεκμηριωθεί η εναρμόνιση των όρων περιβαλλοντικής προστασίας με το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο. Στο κεφάλαιο 6 ακολουθούν τα συμπεράσματα.