Simplified methods of evaluating vulnerability and repair costs of typical Greek urban buildings - Tsalouchidis, Konstantinos Theodoros (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Με γνώμονα την σεισμική επικινδυνότητα στην οποία υπόκειται μια πόλη, εκτιμάται το αναμενόμενο ετήσιο κόστος σε υφιστάμενα κτίρια, αντιπροσωπευτικά των ελληνικών αστικών κέντρων και διαφόρων χρονικών περιόδων. Ως ορόσημα για τα επίπεδα βλαβών που ορίζουν τις διάφορες στάθμες επιτελεστικότητας (ελαφρές / μεσαίες / σημαντικές βλάβες / κατάρρευση) και τις αντίστοιχες απώλειες που αυτές εκφράζουν, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές που προτείνει η μεθοδολογία HAZUS καθώς και περαιτέρω εκτιμήσεις για τα κτίρια που αναλύονται. Κύριος στόχος της εργασίας είναι ο υπολογισμός του αναμενόμενου ετήσιου κόστους επισκευής, λόγω σεισμικής επικινδυνότητας, των κτιρίων μιας ευρύτερης περιοχής, με περιορισμένα δεδομένα ως προς την σεισμική συμπεριφορά τους. Για την ακρίβεια, με μοναδικό δεδομένο την μετακίνηση οροφής κάθε κτιρίου υπό αυξανόμενο στατικό φορτίο (pushover analysis), κάνοντας χρήση τριών μεθόδων (εύκολα επαναλαμβανόμενων και τυποποιημένων), παρουσιάζεται η διαδικασία προσδιορισμού της τρωτότητας και του κόστους επισκευής τους σε τρία διαφορετικά επίπεδα προσέγγισης - λεπτομέρειας. Η πρώτη μέθοδος αποτελεί αυτούσια τη μεθοδολογία HAZUS όπου εκτιμάται η τρωτότητα θεωρώντας ομοιόμορφες βλάβες καθ’ ύψος του κτιρίου και ελαστική την συμπεριφορά του. Στη δεύτερη μέθοδο, γίνονται κάποιες καλύτερες παραδοχές ως προς τα ορόσημα των διάφορων στάθμεων επιτελεστικότητας αξιοποιώντας στοιχεία από τη σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων. Η προσέγγιση της τρωτότητας και της αναμενόμενης ετήσιας απώλειας γίνεται και πάλι σε επίπεδο κτιρίου θεωρώντας ομοιόμορφες βλάβες σε όλους τους ορόφους, αξιοποιώντας όμως δεδομένα για την ανελαστική συμπεριφορά του. Η τρίτη μέθοδος αφορά στην ανομοιόμορφη κατανομή των βλαβών κατ’ όροφο με την χρήση δεδομένων από ανελαστικές αναλύσεις και εξισώσεων παλινδρόμησης για την εύρεση της τοπικής απαίτησης σε όρους μετακίνησης και απόλυτης επιτάχυνσης. Καταλήγοντας, για την περιοχή Νέου Ζωγράφου, για την οποία υπάρχουν δεδομένα για τον πληθυσμό των κτιρίων που την απαρτίζουν, εφαρμόζονται τα παραπάνω αποτελέσματα ολοκληρώνοντας τη διαδικασία εκτίμησης του κόστους επισκευής κτιρίων σε ευρύτερη περιοχή λόγω σεισμικής επικινδυνότητας.