Αριθμητική διερεύνηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ δίδυμων βαθιών σηράγγων μέσω τριδιάστατων αναλύσεων - Νικολακόπουλος, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
H κατασκευή υπογείων έργων και ειδικότερα σηράγγων έχει λάβει τα τελευταία χρόνια μεγάλη έκταση τόσο παγκοσμίως όσο και εγχώρια. Λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης στα μέσα κατασκευής, μελετώνται και υλοποιούνται επιτυχώς υπόγεια έργα, που πριν μερικές δεκαετίες ήταν σχεδόν αδιανόητη ή οικονομικώς ασύμφορη η πραγματοποίησή τους. Η αύξηση του πληθυσμού, η έλλειψη χώρου αλλά και οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και εμπορίου επιβάλλουν την κατασκευή σηράγγων. Οι σήραγγες (οδικές και σιδηροδρομικές) αποτελούνται πλέον από δυο κλάδους, έναν για κάθε κατεύθυνση. Στην επιλογή αυτή συντελούν τόσο κατασκευαστικοί λόγοι όσο και λόγοι ασφαλείας. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο η πρόβλεψη και η έρευνα της αλληλεπίδρασης που παρουσιάζουν μεταξύ τους οι δίδυμων σήραγγες κατά τη διάρκεια κατασκευής του.