Διερεύνηση συνθηκών ευστάθειας των βραχωδών πρανών του λατομείου "ΑΙΜΟΥ" στην περιοχλή Πετρούπολης Αθηνων - Μικρούτσικος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2018)
Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της ευστάθειας των βραχωδών πρανών του λατομείου «Αίμου» στην περιοχή της Πετρούπολης Αθηνών . Στο χώρο αυτό πλέον στεγάζεται ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια θέατρα της Αθήνας, το Θέατρο Πέτρας, και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες, γεγονός που καθιστά τον έλεγχο της ασφάλειάς του απόλυτα αναγκαίο. Το λατομείο βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του Ποικίλου Όρους και εντάσσεται σε μια σειρά λατομείων που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Αρχικά, μελετήθηκαν τα γεωλογικά, γεωτεχνικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της υπό μελέτη περιοχής, με τη βοήθεια γεωλογικών χαρτών και επί τόπου παρατηρήσεων. Όσον αφορά στα γεωλογικά χαρακτηριστικά, το λατομείο δομείται από ασβεστόλιθους της Υποπελαγονικής ζώνης, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές και επιτόπου δοκιμές για τον προσδιορισμό των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών του πετρώματος. Για την πληρέστερη μελέτη του χώρου, κρίθηκε απαραίτητος ο διαχωρισμός των πρανών του λατομείου σε πέντε επιμέρους τμήματα. Εξαιτίας της λατομικής δραστηριότητας, τα πρανή αυτά παρουσιάζουν μεταβλητό προσανατολισμό, κλίση και ύψος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν επιτόπου μετρήσεις του βαθμού κατακερματισμού της βραχόμαζας. Κατεγράφησαν δεδομένα όπως ο προσανατολισμός των επιμέρους τμημάτων των πρανών, η κλίση τους, καθώς και η μέγιστη κλίση και η διεύθυνση μέγιστης κλίσης μεγάλου αριθμού ασυνεχειών. Με την εισαγωγή των δεδομένων αυτών στο πρόγραμμα Dips, προσδιορίστηκαν τα κυριότερα συστήματα ασυνεχειών που διατέμνουν τη βραχομάζα και εκτιμήθηκαν οι μορφές δυνητικής αστοχίας. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις καταπτώσεων βραχοτεμαχίων με τη χρήση του προγράμματος Rocfall με σκοπό τον καθορισμό των απαιτούμενων μέτρων προστασίας των πρανών που περιβάλλουν το χώρο μελέτης. Για κάθε επιμέρους τμήμα πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις σε διαφορετικές θέσεις, στηριζόμενες στις μάζες των βραχοτεμαχίων που υπολογίστηκαν από τη στερεογραφική ανάλυση. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το πρόγραμμα Rocfall μέσω γραφικών παραστάσεων και διαγραμμάτων σχετικά με την αναμενόμενη κινητική ενέργεια, το ύψος αναπήδησης και τη θέση κατάληξης των βραχοτεμαχίων, κατέστησαν δυνατό τον καθορισμό της φέρουσας ικανότητας, του μεγέθους και της θέσης τοποθέτησης των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Αξιολογώντας τις ανωτέρω αναλύσεις, προέκυψε το συμπέρασμα πως στο Θέατρο Πέτρας υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης καταπτώσεων περιμετρικά του χώρου που στεγάζεται το μικρό θέατρο του Μπρουκ, θέτοντας σε κίνδυνο την κατασκευή, αλλά και τον κόσμο που μπορεί να βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο. Με βάση όλα τα παραπάνω, συντάχθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση μέτρων προστασίας από καταπτώσεις βράχων, ώστε ο χώρος μελέτης να καταστεί απόλυτα ασφαλής.