Σχεδιασμός σιδηροδρομικής γέφυρας δύο ανοιγμάτων με τόξο-ελκυστήρα - Κατσιρούμπας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη μελέτη και το σχεδιασμό σιδηροδρομικής γέφυρας δύο ανοιγμάτων με τόξο-ελκυστήρα και συνεχές δικτύωμα. Το συνολικό άνοιγμα της γέφυρας είναι 384m, ενώ τα επιμέρους ανοίγματα είναι 256m και 128m. Το κατάστρωμα φέρει δύο σιδηροδρομικές γραμμές, μία για κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας. Στο πρώτο και δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια μικρή εισαγωγή στις σιδηροδρομικές γέφυρες και την εξέλιξή τους με την πάροδο των ετών, καθώς και μια σύντομη περιγραφή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υπό μελέτη γέφυρας, των διατομών των μελών της και της στατικής της λειτουργίας. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται και υπολογίζονται όλες οι δράσεις που λήφθησαν υπ’ όψη κατά το σχεδιασμό, ενώ στα επόμενα δύο κεφάλαια παρουσιάζεται ο έλεγχος διατομών και μελών σε Οριακή Κατάσταση Αστοχίας και Οριακή Κατάσταση Λειτουργικότητας. Στο κεφάλαιο 6 γίνεται έλεγχος των μελών σε κόπωση. Κατόπιν, μελετάται η σεισμική μόνωση της κατασκευής και η διαστασιολόγηση των μονωτήρων. Τέλος, παρουσιάζεται η φάση ανέγερσης και ορισμένες κατασκευαστικές λεπτομέρειες του φορέα. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Sofistik 2018, ενώ για τα σχέδια το πρόγραμμα AutoCAD 2017. Η μελέτη της γέφυρας έγινε με βάση τις μεθόδους των Ευρωκωδίκων.