Εργαστηριακή διερεύνηση της εξόρυξης πετρωμάτων από το Μεταλλείο του Αγ.Ιωάννη της ΓΜΜΑΕ ΛΆΡΚΟ με surface miner - Μαυροδάκος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Εξόρυξης Πετρωμάτων, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως θέμα τη διερεύνηση της εξόρυξης πετρωμάτων από το Μεταλλείο Αγ. Ιωάννη της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ με surface miner. Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκε η δυνατότητα μηχανικής εξόρυξης ασβεστόλιθου και λατερίτη από τις εγκαταστάσεις της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ στη συγκεκριμένη περιοχή με χρήση του επιφανειακού εκσκαφέα της Wirtgen. Για τον σκοπό της εργασίας, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον εργαστηριακό προσδιορισμό των μηχανικών και φυσικών ιδιοτήτων των πετρωμάτων. Είναι διαπιστωμένο ότι τα μηχανικά και φυσικά χαρακτηριστικά του πετρώματος σχετίζονται με την συμπεριφορά του κατά τη διαδικασία της εξόρυξής του με μηχανικά μέσα. Συγκεκριμένα εκτελέστηκαν οι εξής εργαστηριακές δοκιμές: 1. Δοκιμή αντοχής σε μονοαξονική θλίψη (Uniaxial Compressive Strength). Με αυτή τη δοκιμή μετρήθηκε άμεσα η αντοχή του πετρώματος σε μονοαξονική θλίψη. 2. Έμμεση δοκιμή αντοχής σε εφελκυσμό μέσω αντιδιαμετρικής θλίψης (BTS). 3. Μέτρηση της σκληρότητας με σκληρόμετρο Shore. Σκοπός αυτής της δοκιμής είναι ο προσδιορισμός της σκληρότητας κατά Shore, αλλά και του δείκτη πλαστικότητας του πετρώματος. 4. Δοκιμή μέτρησης της αποξεστικής ικανότητας (Cerchar). 5. Δοκιμή μέτρησης της δυσθραυστότητας (FT). Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Εξόρυξης Πετρωμάτων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίσης στην εργασία γίνεται αναφορά στην ορυκτολογική και χημική σύσταση των εξεταζόμενων πετρωμάτων, στην γεωλογία και κοιτασματολογία της περιοχής δειγματοληψίας καθώς και περιγραφή της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ. Στη συνέχεια δίδονται στοιχεία της λειτουργίας του εξορυκτικού μηχανήματος surface miner. Περιγράφονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, οι τύποι των διαφόρων μηχανημάτων, τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν κατά τη λειτουργία του, καθώς και οι εφαρμογές του σε μία εκμετάλλευση. Τέλος με βάση τον εργαστηριακό προσδιορισμό των μηχανικών ιδιοτήτων των πετρωμάτων που εξετάστηκαν γίνεται μια προκαταρκτική διερεύνηση της δυνατότητας εξόρυξής τους με χρήση surface miner και εκτίμηση των επιδόσεων αυτής.