Εφαρμογή επιχειρηματικής ευφυΐας στη διαχείριση αποδοτικότητας σε βιομηχανία παραγωγής παρτίδων - Στρατήγης, Χαρίλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Το Performance Management (ή αλλιώς Διαχείριση Απόδοσης) ενός οργανισμού αποτελεί τη διαδικασία, κατά την οποία πραγματοποιείται συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του οργανισμού αυτού. Ειδικότερα, στη σύγχρονη, άκρως ανταγωνιστική επιχειρησιακή πραγματικότητα, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της επιτυχίας μια επιχείρησης. Γι’ αυτό το λόγο, νέες μέθοδοι και προσεγγίσεις του Performance Management προκρίνονται για την καλύτερη διαχείρισή του. Αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων προσεγγίσεων και μεθόδων αποτελεί το Business Intelligence (ή αλλιώς Επιχειρηματική Ευφυΐα), κατά το οποίο ακατέργαστα δεδομένα μετατρέπονται σε χρήσιμες και αξιοποιήσιμες πληροφορίες για την καλύτερη λήψη αποφάσεων. Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να δημιουργήσει μια μεθοδολογία βελτίωσης του Performance Management σε μια βιομηχανία παραγωγής παρτίδων δημιουργώντας μία εφαρμογή Business Intelligence με σκοπό να παράξει πολύτιμη γνώση από την επεξεργασία και την οπτικοποίηση δεδομένων. Το εγχείρημα αυτό στηρίχτηκε στη συνεργασία μας με την Johnson & Johnson Hellas που μας έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούμε με πραγματικά βιομηχανικά δεδομένα και να αντλήσουμε πληροφορίες αποτυπώνοντας παράλληλα τον πραγματικό αντίκτυπο που αυτές μπορούν να έχουν σε μια υπάρχουσα παραγωγική διαδικασία. Συγκεκριμένα, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή, η οποία λαμβάνει ακατέργαστα δεδομένα από τους αισθητήρες των PLC των αναμεικτηρίων της εταιρείας, τα αναλύει με χρήση της γλώσσας προγραμματισμού R και παράγει ποσοτικοποιημένους δείκτες απόδοσης (KPIs) για το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Ακολούθως, οι δείκτες αυτοί οπτικοποιούνται με τη χρήση του προγράμματος Power BI ώστε να προσφέρουν στον χρήστη της μια οπτική και άμεση εποπτεία στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Τα συμπεράσματα μας δείχνουν ότι το Business Intelligence αποτελεί μια προσέγγιση με τεράστιες δυνατότητες για την βελτίωση του Performance Management σε μια βιομηχανία. Συνεπώς μοντελοποιώντας και αναλύοντας κατάλληλα την εκάστοτε υπό μελέτη παραγωγική διαδικασία είναι δυνατόν να παραχθεί μια πολύτιμη βάση γνώσης, η οποία προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες αξιοποίησης όχι μόνο στη βελτίωση του Performance Management, αλλά και στο να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι γενικότερες στρατηγικές, οι τακτικές και η λήψη αποφάσεων σε μια βιομηχανία.