Βέλτιστη αντήχηση σε αίθουσες μουσικής jazz˙Πειραματική διερεύνηση - Χουντή, Μαρίνα Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι ανάμεσα στις ελάχιστες έρευνες οι οποίες προσπάθησαν να ορίσουν τη βέλτιστη αντήχηση αιθουσών τζαζ συναυλιών. Για την ακρίβεια, πολύ συχνά χρειάζεται οι μουσικοί που ασχολούνται με τη τζαζ να παίξουν σε αίθουσες που δεν είναι κατασκευασμένες για τη μουσική αυτή ˙ συνεπώς είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε την ελάχιστη απαιτούμενη και τη μέγιστη ανεκτή αντήχηση. Πραγματοποιήθηκαν πειράματα αξιολόγησης χρησιμοποιώντας συνθετικό ηχητικό πεδίο μέσω ακουστικών με τη βοήθεια εξειδικευμένων μουσικών, χρησιμοποιώντας διάφορα αποσπάσματα μουσικής jazz με ή χωρίς πνευστά όργανα. Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί ο βέλτιστος χρόνος αντήχησης, καθώς και η ελάχιστη απαιτούμενη και η μέγιστη ανεκτή αντήχηση, για καθέναν από τους τρεις ανεξάρτητους παράγοντες αντίληψης που έχουν ήδη εξαχθεί πειραματικά σχετικά με την ακουστική των αιθουσών τζαζ. Σε αντίθεση με την κλασσική και τη ροκ μουσική, οι jazz εκτελέσεις βρέθηκαν να απαιτούν αρκετά μικρότερο χρόνο αντήχησης στην περιοχή μεταξύ 0,60 s - 0,80 s, όπου το άνω όριο αναφέρεται σε jazz σύνολα που περιλαμβάνουν πνευστά μουσικά όργανα. Αυτά τα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι ανεξάρτητα από τους τρεις διακριτούς παράγοντες αντίληψης που εξετάστηκαν. Η ελάχιστη απαιτούμενη και η μέγιστη ανεκτή αντήχηση βρέθηκαν 0,25 s και 1,70 s αντίστοιχα. Αντίθετα με τη βέλτιστη αντήχηση, οι τιμές αυτές των ορίων βρέθηκαν να είναι ανεξάρτητες από τα όργανα που περιλαμβάνονται στο μουσικό σύνολο και για τους τρεις ανεξάρτητους παράγοντες αντίληψης. Επιπλέον έρευνα απαιτείται για την επιβεβαίωση των παραπάνω ευρημάτων σε συνθήκες ζωντανής συναυλίας.