Γεωμορφομετρική ανάλυση ψηφιακών μοντέλων εδάφους σε δομή TIN - Σύγκριση ανά χωρική ανάλυση - Λαβδάκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Χαρτογραφίας, 2018)
Η τοπογραφία του εδάφους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την μορφολογία της φυσικής γήινης επιφάνειας. Πλέον η αυτοματοποιημένη εξαγωγή των γεωμορφομετρικών χαρακτηριστικών από Ψηφιακά Μοντέλα Υψομέτρων, είναι ευρέως διαδεδομένη και αναγνωρίζεται ως μια από τις πλέον επιτυχημένες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους μετρήσεων. Ο λόγος είναι η αυξημένη ποιότητα και πυκνότητα κάλυψης που παρέχουν. Ιδίως μετά την ανάπτυξη της τεχνικής LiDAR, η οποία επιτρέπει την λήψη νεφών σημείων πολύ μεγάλης πυκνότητας, υψηλής οριζοντιογραφικής και υψομετρικής ακρίβειας σε μικρό χρονικά διάστημα και σε περιοχές που άλλες τεχνικές αποτυγχάνουν ή απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα, η μέθοδος της εξαγωγής πληροφοριών από Ψηφιακά Μοντέλα Εδάφους έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Στην παρούσα διπλωματική θα γίνει προσπάθεια να αξιολογηθούν οι δυνατότητες και οι περιορισμοί των Ψ.Μ.Υ. που προέρχονται από δεδομένα LiDAR στην εξαγωγή γεωμορφομετρικών χαρακτηριστικών. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται σύγκριση μίας σειράς Ψ.Μ.Υ. δομής ακανόνιστων τριγωνικών δικτύων, διαφόρων χωρικών αναλύσεων με ένα Ψ.Μ.Υ. αναφοράς δομής τετραγωνικού κανάβου υψηλής ανάλυσης, με σκοπό να μελετηθεί η επίδραση της κλίμακας στην εξαγωγή των πρωτευόντων τοπογραφικών χαρακτηριστικών.