Διερεύνηση θεμάτων δρομολόγησης στόλου φορτηγών οχημάτων - Αποστολόπουλος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν στην ανάγκη ανάπτυξης ενός οργανωμένου και πιο αποτελεσματικού συστήματος μεταφοράς των εμπορευμάτων, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς καθώς και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των παραδόσεων.Στην παρούσα εργασία γίνεται ανάπτυξη μοντέλου δικτύου μεταφοράς και δρομολόγησης στόλου φορτηγών οχημάτων για την περιγραφή ενός πραγματικού δικτύου διανομής στην Αττική, με στόχο την εκτίμηση του μεταφορικού κόστους αλλά και την ανάλυση των υπόλοιπων παραμέτρων που διαμορφώνουν τη δρομολόγηση. Συγκεκριμένα, μελετάται ένα πραγματικό πρόβλημα της υπηρεσίας iCS της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αφορά στην ανάπτυξη ενός Κέντρου συλλογής και διανομής παλετών στον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό του Θριασίου. Το Κέντρο αυτό θα εξυπηρετεί πελάτες-εταιρίες στις βιομηχανικές περιοχές. Το θέμα διερευνήθηκε με μοντέλα προσομοίωσης σύμφωνα με το πρόβλημα της δρομολόγησης στόλου οχημάτων (vehicle routing problem (VRP)). Το οδικό δίκτυο αναπτύχθηκε σε GIS με γεωγραφικά δεδομένα από OpenStreetMap και η επίλυση έγινε μέσω των λογισμικών TransCAD και Αnylogic. Η διερεύνηση έδειξε ότι η δρομολόγηση εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των οχημάτων, τη γεωγραφική θέση των εξυπηρετούμενων περιοχών, τη ζήτηση αλλά και τα χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου.Το κόστος μεταφερόμενων μονάδων εκτιμήθηκε σε 22,39 €/παλέτα.