Μελέτη επίδρασης επενδυτικού πλαισίου στην στήριξη αντλησιοταμιευτικών σταθμών με παράλληλη βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος - Καρατζιάς, Αυγουστίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2018)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη αντίκτυπου ενός επενδυτικού πλαισίου στήριξης των αντλησιοταμιευτικών σταθμών (PHS), για χρήση της τεχνολογίας ως προς την εξομάλυνση των διακυμάνσεων στο σύστημα που προκαλούνται κυρίως από τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Προϋπόθεση, η κερδοφορία των συστημάτων PHS και η ταυτόχρονη αποτροπή της αύξησης της οριακής τιμής του συστήματος (SMP). Παράλληλα γίνεται βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος. Δημιουργείται ένα μοντέλο generation expansion plan (GEP) για την επεξεργασία σεναρίων τα οποία αντικατοπτρίζουν μια απλοποιημένη μορφή της Ελληνικής αγοράς, με επίκεντρο την ανάδειξη των τεχνοοικονομικών χαρακτηριστικών που διέπουν την τεχνολογία PHS. Το ποσοστό συμβολής των τεχνολογιών στο μείγμα και τα αντίστοιχα κόστη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν την τελική τιμή αγοράς από τους προμηθευτές και αντίστοιχα την τελική τιμή πώλησης στους καταναλωτές. Στα σενάρια απεικονίζονται οι διαθέσιμες τεχνολογίες προς εκμετάλλευση, εισάγονται στοχαστικά μεγέθη για αποτύπωση διακυμάνσεων στο σύστημα, διαμορφώνεται το φορτίο μελέτης PHS και εισάγονται τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Γίνεται χρήση μαθηματικών εργαλείων για την δημιουργία προβλέψεων. Εντάσσεται μια σειρά από περιορισμούς όσο αφορά την Ελληνική ενεργειακή αγορά, αλλά και την λειτουργία των PHS, λαμβάνοντας υπόψιν τους στόχους που έχουν τεθεί από τα σχέδια NREAP και ΕΣΣ για τα έτη 2020 και 2050 αντίστοιχα. Χρησιμοποιείται μια υβριδικής μορφής μέθοδος βελτιστοποίησης η οποία συνδυάζει ένα εξελικτικό αλγόριθμο (ISRES) και μια νευτώνεια μέθοδο βελτιστοποίησης (IPA). Η λύση θα αναδείξει μια σειρά από παραγγελίες εγκατάστασης ισχύος, οι οποίες θα αποτελούν από οικονομικής φύσεως τα βέλτιστα επενδυτικά βήματα για την επίτευξη των στόχων της αγοράς. Εξάγονται συμπεράσματα ως προς το βέλτιστο μείγμα παραγωγής, την μελλοντική διαμόρφωση της SMP αλλά και την βιωσιμότητα των συστημάτων PHS.