Έλεγχος χαρακτηριστικών απόσταξης βενζινών της ελληνικής αγοράς - Κουτσοκώστας, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάσθηκαν συνολικά 70 δείγματα βενζινών της ελληνικής αγοράς με τη μέθοδο EN ISO 3405 και μέσω της νέας μεθόδου (ΝΜ) ποσοτικού προσδιορισμού του υπολείμματος που αναπτύσσει το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του ΕΜΠ. Ειδικότερα, διερευνήθηκε η πιθανή συσχέτιση του υπολείμματος απόσταξης που προσδιορίσθηκε με τις δύο μεθόδους, με τα χαρακτηριστικά απόσταξης. Η επιλογή του μεγαλύτερου πλήθους δειγμάτων (54 από τα 70) έγινε με τους κανόνες που ορίζει το Σύστημα Παρακολούθησης Ποιότητας Καυσίμων. Τα υπόλοιπα δείγματα που εξετάσθηκαν ήταν έξι δείγματα-περιπτώσεις ανάμιξης βενζίνης με Ντήζελ κίνησης και δέκα δείγματα τα οποία υποβλήθηκαν σε επιμολύνσεις με Ντήζελ κίνησης σε ποσοστό από 1,22% w/w έως 1,90% w/w ( εξέταση υπό συνθήκη). Τέλος, ένα τμήμα της παρούσας εργασίας είχε να κάνει με την σύγκριση της σύστασης του υπολείμματος της απόσταξης μίγματος καθαρών υδρογονανθράκων με το αντίστοιχο που προσδιορίσθηκε από τη ΝΜ. Αρχικά, έγιναν αποστάξεις σε πενήντα τέσσερα (54) δείγματα βενζίνης (απλής αμόλυβδης βενζίνης και αμόλυβδης βενζίνης υψηλού αριθμού οκτανίου) της ελληνικής αγοράς, μέσω χειροκίνητης συσκευής, της πρότυπης μεθόδου EN ISO 3405. Εξετάσθηκαν τα χαρακτηριστικά απόσταξης και υπολογίστηκε το υπόλειμμα με δύο τρόπους, ως ποσοστό % v/v και ως ποσοστό % w/w (που δεν προβλέπεται από τη μέθοδο). Εν συνεχεία, μετρήθηκε το υπόλειμμα των δειγμάτων αυτών με τη νέα υπό ανάπτυξη μέθοδο προσδιορισμού του υπολείμματος. Τα δείγματα βρέθηκαν εντός προδιαγραφών ως προς τα χαρακτηριστικά απόσταξης με βάση το πρότυπο ΕΝ 228. Για να εξετασθεί η συσχέτιση μεταξύ του υπολείμματος και χαρακτηριστικών σημείων της απόσταξης, με έμφαση στο Τελικό Σημείο Ζέσεως (Τ.Σ.Ζ. ή FBP), τα δείγματα βενζίνης ομαδοποιήθηκαν. Η κάθε ομάδα δημιουργήθηκε με βάση το FBP της βενζίνης και θερμοκρασιακό εύρος από 3 έως 6℃ (έτσι ώστε να είναι κάτω από το αντίστοιχο όριο αναπαραγωγιμότητας). Σε όλες τις ομαδοποιήσεις που έγιναν για την στατιστική επεξεργασία, τηρήθηκε η αρχή να μην γίνει υπέρβαση του αντίστοιχου ορίου αναπαραγωγιμότητας. Από την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι το FBP στην ομαδοποίηση ανά 5℃, παρουσίασε την καλύτερη συσχέτιση (99,6%) με το υπόλειμμα που προέκυψε από την ΝΜ. Δεν υπάρχει ουσιαστική συσχέτιση (18,5%) μεταξύ του FBP και του υπολείμματος της πρότυπης μεθόδου EN ISO 3405. Σημειώνεται ότι το μέγιστο όριο για το υπόλειμμα είναι 2% v/v με βάση το πρότυπο ΕΝ 228, για το οποίο δεν αναφέρονται όρια επαναληψιμότητας και αναπαραγωγιμότητας τόσο στην πρότυπη μέθοδο EN ISO 3405 όσο και στην αντίστοιχη ASTM D86.