Υπολογισμός βλαβών DNA για ακτινοβόληση κυττάρων με πηγή ακτίνων -γ 60Co με προσομοιώσεις MCNP και MCDS - Κουτρούλη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2017)
Η σύγκριση πειραματικών και προσομοιωτικών αποτελεσμάτων υπολογισμού των κατ’ εξοχήν άμεσα συνδεδεμένων με την επιβίωση του κυττάρου, διπλόκλωνων θραύσεων του DNA (DSBs), τις οποίες επιφέρει η έκθεση του σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, κρίνεται μείζονος σημασίας προκειμένου να εξεταστεί αν προσομοιωτικές μέθοδοι μπορούν επαρκώς να αντικαταστήσουν ένα μέρος πειραματικών διαδικασιών. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η προσομοίωση, με το συνδυασμό των υπολογιστικών προγραμμάτων Monte Carlo ΜCNP και MCDS, της ακτινοβόλησης λεμφοκυττάρων και καρκινικών κυττάρων mcf-7 με ακτινοβολία -γ προερχόμενη από πηγές 60Co σε κυλινδρικό σχήμα, εντός ακτινοβολητή GammaCell 220, λαμβανομένων επιπλέον υπόψιν, διαφόρων παραγόντων που αφορούν το περιβάλλον του κάθε είδους κυττάρου, όπως είναι η συγκέντρωση του οξυγόνου μέσα σε αυτό. Τα αποτελέσματα αυτής της προσομοίωσης συγκρίθηκαν με αποτελέσματα τα οποία αντλήθηκαν από τη βιβλιογραφία και έχουν εξαχθεί μέσω της πειραματικής μεθόδου εστιών γ-2ΗΑΧ. Τα αποτελέσματα υπολογισμού του πλήθους των διπλόκλωνων θραύσεων ανά κύτταρο με τη βοήθεια των προσομοιώσεων φάνηκε πως δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική απόκλιση από τα δεδομένα που εξάχθηκαν πειραματικά, σε κάθε περίπτωση και για τους δύο τύπους κυττάρων που εξετάσθηκαν.