Μελέτη για την τοποθέτηση Fleet Management System στην εταιρεία Hellenic Catering Α.Ε. - Φωτόπουλος, Αντώνης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες αλλαγές στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συνθήκες όπως η παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αναζητούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσα από τα μειωμένα λειτουργικά κόστη, τη βελτίωση της ποιότητας, την ταχύτητα και την καινοτομία. Αυτές οι ανάγκες έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων συστημάτων διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η δυνατότητα αξιοποίησης πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας, η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, οι νέες ψηφιακές εφαρμογές και τα επιτεύγματα της τηλεματικής αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση των μεταφορών. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας αναλύονται αρχικά, οι έννοιες που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα και τα συστήματα διαχείρισης της. Έπειτα γίνεται ανάλυση των συστημάτων διαχείρισης στόλου με σκοπό να οδηγηθούμε στη διερεύνηση για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εγκατάστασης ενός προηγμένου μοντέλου συστήματος διαχείρισης στόλου σύμφωνα με της ανάγκες της εταιρείας HELLENIC CATERING Α.Ε.. Απώτερος σκοπός είναι η εγκαθίδρυση του στην εν λόγω Εταιρεία αφού πρώτα έχει ερευνηθεί η προστιθέμενη αξία του. Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα μελέτη θα δούμε πώς διάφορες παράμετροι, όπως: οι χιλιομετρικές αποστάσεις, ο αριθμός δρομολογίων, οι χρόνοι δρομολογίων, τα έξοδα συντήρησης και διακίνησης μπορούν να εκτιμηθούν και να επαναπροσδιορισθούν με σκοπό την μείωση του συνολικού κόστους και την βελτίωση της ποιότητας τον υπηρεσιών από την εταιρία, καθώς και αν συμφέρει τελικά την Εταιρεία, στην παρούσα φάση, να επενδύσει σε ένα τέτοιο σύστημα. Τέλος, θα παρουσιαστούν τα ευρήματα και συμπεράσματα από το Case Study της HELLENIC CATERING Α.Ε..