Μελέτη χωροταξίας για τη βελτίωση της διαδικασίας τεμαχιακού picking του κέντρου διανομής πολυεθνικής επιχείρησης καλλυντικών - Ηλιόπουλος, Ηλίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Μελέτη Χωροταξίας για τη Βελτίωση της Διαδικασίας Τεμαχιακού Picking του Κέντρου Διανομής Πολυεθνικής Επιχείρησης Καλλυντικών» υπάγεται στο αντικείμενο των μαθημάτων Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Επιχειρησιακής Έρευνας Ι και πραγματεύεται τη μελέτη και τον σχεδιασμό του χώρου detail picking, στην αποθήκη της πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών στην Αυλώνα Αττικής. Στο 1ο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται τα τρία συστατικά στοιχεία για τη λειτουργία της αποθήκης, τα οποία είναι ο χώρος, ο εξοπλισμός και οι άνθρωποι. Αναλύεται η δυναμική σχέση που υπάρχει μεταξύ των τριών αυτών συνιστωσών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συνακόλουθα επηρεάζεται η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα της αποθήκης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σωστό layout και την αξιοποίηση του χώρου της αποθήκης, στην υιοθέτηση καλών πρακτικών εργονομίας αλλά και στα προληπτικά μέτρα και τις ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο της ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο ενός κέντρου logistics. Όλα τα προαναφερθέντα επηρεάζουν καθοριστικά το σχεδιασμό και τη χρησιμοποίηση του χώρου, καθορίζουν αποφασιστικά τους δείκτες παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των εργαζομένων και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού· για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν τα κομμάτια αυτά θεωρήθηκαν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας εργασίας. Στο 2ο κεφάλαιο της εργασίας επιχειρείται μια σε βάθος περιγραφή της λειτουργίας του order picking, με την οποία καταπιάνεται και το κυρίως κομμάτι της εργασίας, με αναφορά στις κυριότερες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία παραγγελιών, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ονοματολογία των θέσεων και η κατανομή των κωδικών σε αυτές, στους περισσότερο ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες για τη μέτρηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας, στην επίδραση και σημασία της χωροταξίας και τέλος στις επιλογές που έχει ο υπεύθυνος της αποθήκης αναφορικά με το σύστημα διαχείρισης πολλών παραγγελιών που εμφανίζουν κοινά μεταξύ τους χαρακτηριστικά και τα ποικίλα είδη διαθέσιμου εξοπλισμού. Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση της πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών, με παράθεση της ιστορίας της, της αποστολής της, της διεθνούς της παρουσίας και της δομής που έχει η εφοδιαστική της αλυσίδα. Στη συνέχεια η εργασία εστιάζει στη θυγατρική που έχει ο όμιλος στη χώρα μας, για λογαριασμό της οποίας πραγματοποιήθηκε και η μελέτη της παρούσας διπλωματικής, και αναδεικνύεται ο ρόλος και η θέση της στην εγχώρια αγορά, της οποίας η συνολική εικόνα και πορεία την τελευταία δεκαετία βρίσκεται στο τέλος του κεφαλαίου. Στο 4ο κεφάλαιο καταγράφονται αναλυτικά όλες οι διαδικασίες του distribution center της εταιρείας καλλυντικών οι οποίες, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, επηρέασαν την τελική μελέτη που πραγματοποιήθηκε· από την παραλαβή και τον έλεγχο των εισερχόμενων προϊόντων, προκειμένου αυτά να συμμορφώνονται με τις διεθνείς προδιαγραφές του ομίλου, μέχρι την απόθεση και αποθήκευση των παλετών, την καταχώρηση των στοιχείων τους στο μηχανογραφικό σύστημα, την προετοιμασία των παραγγελιών τόσο στο detail (τεμαχιακό) όσο και στο standard (κιβωτιακό) picking και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανατροφοδοσία των ραφιών στα ατελιέ του detail picking. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην προετοιμασία των παραγγελιών με shopeur (τεμαχιακό Picking) και στην ανατροφοδοσία των ραφιών, καθώς οι δύο αυτές λειτουργίες είναι εκείνες που επηρέασαν περισσότερο την τελική εκπόνηση της άσκησης αναχωροταξίας. Τέλος, στο 5ο κεφάλαιο αναφέρονται λεπτομερειακά όλα τα στάδια που ακολουθήθηκαν μέχρι τον τελικό σχεδιασμό του layout για τα ατελιέ του detail picking της αποθήκης. Συγκεκριμένα αρχικά παρατίθενται οι στόχοι της άσκησης και δίνονται κάποια γενικά στοιχεία σχετικά με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια ακολουθεί η μέθοδος που ακολουθήθηκε για να καθοριστεί η πολιτική αποθέματος στα ράφια της προετοιμασίας παραγγελιών, γίνεται εκτενής παρουσίαση των μαθηματικών τύπων, εξισώσεων, λογικών συνθηκών και αλγορίθμου που καταστρώθηκαν στα υπολογιστικά φύλλα Microsoft Excel προκειμένου να γίνει η κατανομή των κωδικών στις διαθέσιμες αποθηκευτικές μονάδες και τέλος προβάλλεται η εκτέλεση της μελέτης και τα αποτελέσματα στα επιμέρους τμήματα του εμπορίου (ευρεία διανομή), της επιλεκτικής (luxury) διανομής και του τμήματος των φαρμακείων. Λέξεις κλειδιά: Χωροταξία Αποθήκης, Συλλογή Παραγγελιών, Στρατηγικές/Πολιτικές Συλλογής Παραγγελιών, Ανατροφοδοσία Αποθέματος προς Συλλογή, Ανασχεδιασμός Αποθηκευτικής Διάταξης και Μονάδων Αποθήκευσης.