Ακτομηχανική διερεύνηση φυσικών διεργασιών και σχεδιασμού έργων προστασίας στην παράκτια ζώνη. Εφαρμογή στην περιοχή της Αυλίδας. - Κατσάμπη, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν οι φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην παράκτια ζώνη μέσω της προσομοίωσής τους με το αριθμητικό μοντέλο του λογισμικού ΜΙΚΕ 21 FM με εφαρμογή στην παράκτια περιοχής της Αυλίδας στο Νότιο Ευβοϊκό. Παράλληλα στόχος της εργασίας ήταν η διερεύνηση σχεδιασμού έργων προστασίας της ακτής διαφορετικών διατάξεων με σκοπό την ανάπλαση της περιοχής μελέτης, την προστασία των υποδομών και τη σταθεροποίηση του ιζήματος στην ακτή ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της διάβρωσης. Η επιτόπια αυτοψία και η καταγραφή των προβλημάτων στην περιοχή μελέτης κατέδειξαν τις έντονες επιδράσεις του φαινομένου της διάβρωσης στην παράκτια ζώνη. Ο εντοπισμός των σημείων διάβρωσης πραγματοποιήθηκε και μέσω συγκριτικής αξιολόγησης αεροφωτογραφιών της περιοχής μελέτης για διαφορετικές χρονικές στιγμές. Κατά τη διεξαγωγή της αυτοψίας παρατηρήθηκαν αστοχίες σε έργα υποδομής όπως κατάρρευση τμημάτων προστατευτικού τοιχίου, καθιζήσεις κρηπιδωμάτων, υπερπήδηση των έργων προστασίας και κατάκλυση θαλασσινού νερού, υποσκαφές κ.α. Η ανάδειξη των αστοχιών που αναφέρθηκαν κατέστησε αναγκαία την αναζήτηση λύσεων για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Η ανάγκη προσομοίωσης των φυσικών διεργασιών της παράκτιας ζώνης ώστε να γίνει κατανοητή η αλληλουχία και η δράση τους στο παράκτιο μέτωπο και να προταθούν τα κατάλληλα έργα προστασίας έχει ως προϋπόθεση τη συλλογή και επεξεργασία ανεμολογικών και κυματικών δεδομένων για την περιοχή μελέτης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής με την αυξημένη παλιρροιακή δραστηριότητα συλλέχθηκαν και δεδομένα μεταβολής της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της παλίρροιας. Για την επεξεργασία όλων όσων αναφέρθηκαν και την εκτίμηση των κυματικών και υδροδυναμικών συνθηκών της περιοχής, καθώς και των συνθηκών στερεομεταφοράς για το ισοδύναμο κυματικό κλίμα της περιοχής μελέτης στην υφιστάμενη κατάσταση του μετώπου χρησιμοποιήθηκε αρχικά το μοντέλο προσομοίωσης του MIKE 21. Στη συνέχεια προτάθηκαν τέσσερις διατάξεις έργων παράκτιας προστασίας για τις οποίες πραγματοποιήθηκε εκ νέου μοντέλο προσομοίωσης κυματικών, υδροδυναμικών συνθηκών και συνθηκών στερεομεταφοράς. Πραγματοποιήθηκε τέλος συγκριτική αξιολόγηση των τεσσάρων εναλλακτικών διατάξεων ώστε να καταγραφούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε περίπτωσης.