Προσομοιώση κατεργασιών αποβολής υλικού με χρησιμοποίηση αριθμητικών μεθόδων χωρίς χρήση πλεγμάτων (SPH) - Μανώλης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Η μεταπτυχιακή αυτή εργασία εκπονήθηκε στον Τομέα Τεχνολογίας των Κατεργασιών της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σκοπός της είναι η μελέτη των κατεργασιών ορθογωνικής κοπής σε κράμα τιτανίου (Ti6Al4V), των δυνάμεων κοπής που αναπτύσσονται καθώς και ο έλεγχος της μοντελοποίησης και προσομοίωσης αυτών στον υπολογιστή, με χρήση μη πλεγματικών αριθμητικών μεθόδων (SPH). Αφού λοιπόν αναλύονται τα βασικά στοιχεία των κατεργασιών κοπής, γίνεται μια εισαγωγή στη μοντελοποίηση των κατεργασιών και μια παρουσίαση του εμπορικού πακέτου LS-DYNA. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για την υπολογιστική προσομοίωση των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο ώστε να μελετηθούν και να συγκριθούν οι παραγόμενες δυνάμεις πειράματος – προσομοίωσης, και τέλος να αξιολογηθεί το μοντέλο που αναπτύχθηκε. Το πειραματικό μέρος έλαβε χώρα στις εργαλειομηχανές CNC του εργαστηρίου του τομέα Κατεργασιών και στην τελευταία ενότητα της εργασίας παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από τη σύγκριση των πειραματικών και υπολογιστικών αποτελεσμάτων.