Αριθμητική διερεύνηση της αλληλεπίδρασης δίδυμων βαθιών σηραγγών μέσω διδιάστατων αναλύσεων - Βιτωράκης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2018)
Κατά τα τελευταία χρόνια η κατασκευή των δίδυμων σηράγγων είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς οι σήραγγες αποτελούν τεχνικά έργα με αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας. Η αλληλεπίδραση των δύο κλάδων μιας δίδυμης σήραγγας αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο μελετητής μηχανικός κατά το στάδιο του σχεδιασμού του έργου. Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη μελέτη της αλληλεπίδρασης των δύο κλάδων των δίδυμων σηράγγων κατά τη διάνοιξη και κατ’ επέκταση τον προσδιορισμό της κατάλληλης εγκάρσιας απόστασης η οποία θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Αρχικά πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική προσέγγιση του προβλήματος της αλληλεπίδρασης των δύο κλάδων, έτσι ώστε να παρουσιαστούν συγκεντρωτικά όλες οι μέθοδοι (πειραματικές και αναλυτικές) που έχουν προταθεί στο παρελθόν αλλά και το εύρος όλων των γεωτεχνικών παραμέτρων που έχουν προσομοιωθεί. Η αριθμητική προσέγγιση του προβλήματος που ακολουθεί, περιλαμβάνει την πραγματοποίηση παραμετρικών αριθμητικών αναλύσεων με διδιάστατα προσομοιώματα πεπερασμένων στοιχείων. Η προσομοίωση του προβλήματος πραγματοποιείται με τον κώδικα πεπερασμένων στοιχείων Abaqus, ενώ η αλληλεπίδραση των δύο κλάδων ποσοτικοποιείται σε όρους φορτίων και εντατικών μεγεθών επί του κελύφους της άμεσης υποστήριξης. Στο πλαίσιο των παραμετρικών αναλύσεων μελετάται ο ρόλος των γεωτεχνικών συνθηκών, της εγκάρσιας απόστασης των δυο κλάδων (πλάτος πυλώνα), του βαθμού αποτόνωσης του περιβάλλοντος γεωυλικού και του κριτηρίου αστοχίας της βραχομάζας.