Οικονομική αξιολόγηση και σύγκριση αλυσίδων παραγωγής, μεταφοράς, επεξεργασίας και ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας για συμπαραγωγή - Κυριακάκης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε οικονομική αξιολόγηση των αλυσίδων παραγωγής, μεταφοράς και επεξεργασίας της βιομάζας με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση της σε σταθμό συμπαραγωγής. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες σχετικά με την βιομάζα ως εναλλακτική μορφή καυσίμου. Στο δεύτερο κεφάλαιο αφού παρουσιαστεί η γενική ιδέα της παρούσας εργασίας παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τα τέσσερα είδη βιομάζας που θα χρησιμοποιηθούν (άχυρο, μίσχανθος, περίβλημα καρπού ελαιοφοινικόδενδρου, φλοιός ξύλου) και το παγκόσμιο δυναμικό παραγωγής τους όπως βρέθηκαν στην βιβλιογραφία. Περιγράφονται επίσης εν συντομία οι τρεις τεχνολογίες προεπεξεργασίας (φρύξη, υδροθερμική ανθρακοποίηση, έκρηξη ατμού) που θα μελετηθούν καθώς και γενικές πληροφορίες για την καύση βιομάζας σε σταθμούς συμπαραγωγής. Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η οικονομική αξιολόγηση. Αρχικά παρουσιάζεται η μεθοδολογία με την οποία υπολογίσθηκαν οι απαιτούμενες δυναμικότητες των μονάδων προεπεξεργασίας της βιομάζας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σταθμού συμπαραγωγής χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις που έγιναν από αντίστοιχες πειραματικές διατάξεις της βιβλιογραφίας. Στην συνέχεια δίνεται μια εκτίμηση για το κόστος παραγωγής του μίσχανθου ως ενεργειακή καλλιέργεια και μελετούνται τα κόστη παραγωγής και συλλογής της βιομάζας στους σταθμούς προεπεξεργασίας. Έπειτα παρατίθεται η μεθοδολογία οικονομικής αξιολόγησης των μονάδων προεπεξεργασίας με σκοπό τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής της επεξεργασμένης βιομάζας. Ύστερα αναλύεται το μοντέλο διατροπικής μεταφοράς (συνδυασμός φορτηγών – τρένου) και συγκρίνεται με την αποκλειστική μεταφορά μέσω φορτηγών προκειμένου να βρεθεί το κόστος μεταφοράς της βιομάζας στον τελικό σταθμό συμπαραγωγής. Τέλος γίνεται μια εκτίμηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού στον σταθμό συμπαραγωγής χρησιμοποιώντας ως καύσιμο βιομάζα σε επεξεργασμένης και ακατέργαστη μορφή.