Μελέτη αεριοστροβίλων εγκατεστημένων στην Ελλάδα και ανάπτυξη λογισμικού προσαρμογής μοντέλου βιομηχανικού αεριοστροβίλου απλής ατράκτου σε δεδομένα λειτουργίας - Καλογρίδης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών, 2018)
Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, γίνεται αρχικά αναζήτηση των βιομηχανικών αεριοστροβίλων που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναζήτηση αυτή βασίζεται τόσο στα αρχεία του Εργαστηρίου Θερμικών Στροβιλομηχανών, όσο και στην επικοινωνία με τους υπεύθυνους μηχανικούς των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, μέσω αυτής της επικοινωνίας συλλέγονται πληροφορίες για τη διάταξη των εργοστασίων, βιβλιογραφικά στοιχεία καθώς και δεδομένα λειτουργίας των αντίστοιχων αεριοστροβίλων. Με βάση τα στοιχεία αυτά γίνεται μια περιγραφή των εργοστασίων, παρουσιάζονται οι επιδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αεριοστροβίλων που εντοπίζονται και κατασκευάζεται χάρτης της Ελλάδας με την τοποθεσία όπου είναι εγκατεστημένοι. Παράλληλα δημιουργείται ένα πρόγραμμα στο υπολογιστικό περιβάλλον αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού PROOSIS, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το μοντέλο βιομηχανικού αεριοστροβίλου απλής ατράκτου σε δεδομένα λειτουργίας. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος αποτελεί η δυνατότητα που δίνεται στο χρήστη, να επεμβαίνει σε αυτό μόνο μέσω ενός εξωτερικού αρχείου εισόδου. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα είναι δομημένο έτσι ώστε να επιτελεί όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για την προσομοίωση της λειτουργίας ενός αεριοστροβίλου απλής ατράκτου, ενώ για τη χρήση του προτείνεται ακολουθία βημάτων που οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επαλήθευση της προτεινόμενης διαδικασίας γίνεται με τη μοντελοποίηση δύο βιομηχανικών αεριοστροβίλων της General Electric. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε τον GE 9E, που εντοπίζεται στις εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΣ στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Η δεύτερη μηχανή είναι ο GE 9FB που είναι εγκατεστημένος στο εργοστάσιο Korinthos Power της PROTERGIA στους Αγίους Θεοδώρους. Και στις δύο περιπτώσεις τα μοντέλα που προέκυψαν προσομοιώνουν την λειτουργία των μηχανών με ακρίβεια της τάξης του ±1%, η οποία θεωρείται ικανοποιητική εκτός από προσομοίωση και για διαγνωστικούς σκοπούς.