Μελέτη αεριοστροβίλων εγκατεστημένων στην Ελλάδα και ανάπτυξη λογισμικού προσαρμογής μοντέλου βιομηχανικού αεριοστροβίλου διδύμων ατράκτων σε δεδομένα λειτουργίας - Ρομπόκος, Παύλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των αεριοστροβίλων που χρησιμοποιούνται για ηλεκτροπαραγωγή στις ελληνικές βιομηχανίες και η ανάπτυξη ενός λογισμικού προσαρμογής μοντέλου βιομηχανικών αεριοστροβίλων διδύμων ατράκτων σε δεδομένα λειτουργίας. Στο πρώτο σκέλος της εργασίας, αναζητήθηκαν οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν αεριοστρόβιλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα αντλήθηκαν τεχνικές πληροφορίες και δεδομένα λειτουργίας για τους αεριοστρόβιλους αυτούς, ενώ πραγματοποιήθηκε σύντομη περιγραφή τους. Στο δεύτερο σκέλος της εργασίας παρουσιάζεται η ανάπτυξη του λογισμικού, το οποίο δημιουργήθηκε στο υπολογιστικό περιβάλλον αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού PROOSIS. Το πρόγραμμα δομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσαρμόζει τους χάρτες των στροβιλοσυνιστωσών τόσο στο σημείο σχεδίασης όσο και στα υπόλοιπα διαθέσιμα δεδομένα λειτουργίας. Επίσης προτείνεται μία λογική ακολουθία για την χρήση του λογισμικού η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα αξιόπιστο μοντέλο. Η πιστοποίηση του λογισμικού που αναπτύχθηκε έγινε μέσω της μοντελοποίησης του αεριοστροβίλου διδύμων ατράκτων ABB GT10, που χρησιμοποιείται στα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ). Παράλληλα έγινε και μοντελοποίηση του αεριοστροβίλου απλής ατράκτου General Electric 9FΑ, εγκατεστημένου στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου Λαύριο V της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας αντίστοιχο πρόγραμμα για την συγκεκριμένη διάταξη. Και στις δύο περιπτώσεις τα τελικά μοντέλα των μηχανών προσομοιώνουν τα μετρούμενα μεγέθη με αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν το ±1% για όλο το εύρος λειτουργίας τους.