Άδραγμα μέσω ρομποτικού τηλεχειρισμού βασισμένου σε ηλεκτροεγκεφαλογραφικά σήματα - Καλαβρυτινός, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2018)
Τα τελευταία χρόνια τα μέσα Διασύνδεσης Εγκεφάλου-Υπολογιστή (ΔΕΥ) αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να θεωρηθεί ως το μέλλον όσον αφορά την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ, αφού επιτρέπει στα ρομπότ να καταλαβαινουν και να αντιδρούν στη νοητική κατάσταση του ανθρώπινου μυαλού, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ανθρώπινη προσπάθεια ή προηγούμενη εκπαίδευση. Η χρήση των βιο-σημάτων, και συγκεκριμένα των Ηλεκτροεγκεφαλογραφικών (ΗΕΓ) σημάτων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε τέτοια μέσα διασύνδεσης. Αυτά τα σήματα, παρόλο που είναι ασθενή και θορυβώδη, και επομένως, δύσκολα στην επεξεργασία, χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω της μη επεμβατικής φύσης τους και της ικανότητάς τους να διασφαλίζουν θεαματικά γρήγορη επικοινωνία ανθρώπου-ρομπότ. Πολλοί ερευνητές εστιάζουν στην ανίχνευση και ανάλυση σημάτων που προκαλούνται συγκεκριμένα από την κίνηση των ματιών και των βλεφάρων, γνωστών και ως οφθαλμικών ΗΕΓ σημάτων \en{(artifacts)}. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα σήματα θεωρούνται ανεπιθύμητα και συνήθως απορρίπτονται, περιέχουν πληροφορία που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.