Διερεύνηση πλημμυρικού κινδύνου σε περιοχή του ποταμού Καλάμα - Πιπίνη, Μαγδαληνή Ιω (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2017)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της πλημμυρικής διακινδύνευσης σε αγροτική περιοχή του ποταμού Καλαμά μέσα από την ανάλυση δεδομένων ιστορικών πλημμυρών και γεωχωρικών δεδομένων που αποτυπώνουν τις εκφάνσεις του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η διερεύνηση έγινε υπό το πρίσμα της Οδηγίας 2007/60/EK και του ευρύτερου ρυθμιστικού πλαισίου. Η υδρομετεωρολογική ανάλυση επικεντρώθηκε σε δύο ιστορικές πλημμύρες για τις οποίες υπολογίστηκαν οι περίοδοι επαναφοράς (των εντάσεων βροχής για διάφορες διάρκειες) των επεισοδίων βροχόπτωσης που οδήγησαν σε αυτές, προσδιορίστηκαν οι εκτάσεις κατάκλισης από δεδομένα τηλεπισκόπησης και έγινε μια πρώτη προσέγγιση υδραυλικής προσομοίωσης. Τέλος, για την αντιμετώπιση της πλημμυρικής διακινδύνευσης προτείνονται κατευθύνσεις και μέτρα σε τοπική κλίμακα και κλίμακα λεκάνης απορροής.