Αξιολόγηση της ακρίβειας κινηματικών GNSS τεχνικών εντοπισμού με το ελεύθερο λογισμικό RTKLIB - Παπαδάκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις δυνατότητες του λογισμικού RTKLIB σε πειράματα κινηματικού εντοπισμού θέσης. Οι κινηματικές τεχνικές που εξετάζονται στο RTKLIB είναι ο υψηλής ακρίβειας κινηματικός εντοπισμός θέσης (PPP-Kinematic) και ο σχετικός κινηματικός προσδιορισμός θέσης (Kinematic) οι οποίες συγκρίνονται με τα αποτελέσματα επίλυσης της Καναδικής Υπηρεσίας CSRS-PPP. Η διάρθρωση της εργασίας εκτυλίσσεται ως εξής: Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 αναλύονται οι θεμελιώδεις έννοιες της Δορυφορικής Γεωδαισίας προκειμένου να προσδιοριστεί με σαφήνεια το θεωρητικό υπόβαθρο της μελέτης. Παρατίθενται συνοπτικά οι τεχνικές κινηματικού εντοπισμού που εφαρμόζονται στο πείραμα ενώ γίνεται αναφορά στα βασικά στοιχεία που διέπουν τα υπάρχοντα συστήματα GNSS. Ακολούθως στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 παρουσιάζονται τα λογισμικά όπως το RTKLIB και το TEQC που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των πειραμάτων. Επεξηγείται με σαφήνεια η φιλοσοφία λειτουργίας και οι παροχές τους, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη Natural Resources Canada η οποία παρέχει την υπηρεσία CSRS-PPP όπου τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται ως σύγκριση στην επίλυση των δορυφορικών δεδομένων. Στη συνέχεια, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 περιγράφεται εκτενώς η πειραματική εφαρμογή, οι συνθήκες διεξαγωγής του πειράματος καθώς και οι δέκτες GNSS που χρησιμοποιούνται. Επίσης εκθέτονται οι κινηματικές διαδρομές που ακολουθούνται από τους τρεις δέκτες και τα στατικά σημεία στα οποία έκαναν ολιγόλεπτες μετρήσεις. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 γίνεται ανάλυση των παραγόντων και των παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη κατά την επίλυση των παρατηρήσεων που συλλέγονται με τις επιλεγμένες κινηματικές μεθόδους. Τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των παρατηρήσεων είναι το RTKLIB καθώς και η υπηρεσία CSRS-PPP της Natural Resources Canada. Από τις δύο υπηρεσίες προέκυψαν οι κινηματικές πορείες των διαδρομών και οι συντεταγμένες επιλεγμένων στατικών σημείων μέσα στις διαδρομές.