Εκτίμηση παράκτιων φυσικών διεργασιών στη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού με χρήση αριθμητικών μοντέλων - Παπαδημητρίου, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, 2017)
Η παράκτια ζώνη αποτελεί ένα από τα πιο ευμετάβλητα συστήματα του φυσικού περιβάλλοντος και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συγκεντρώνει πλήθος ανθρωπίνων διεργασιών. Η αποσταθεροποίηση της οφείλεται σε ένα πλήθος φυσικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με κινητήριους μηχανισμούς κυρίως τους κυματισμούς και τα παράκτια ρεύματα. Συνέπεια της δράσης των παραπάνω μηχανισμών είναι η στερεομεταφορά που σε βάθος χρόνου συμβάλει στη μορφολογική εξέλιξη της ακτογραμμής. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η εξέταση των παράκτιων φυσικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, δίνοντας έμφαση στην παραλιακή ζώνη της Αυλίδας. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που έχει παρατηρηθεί σχετικά αυξημένη παλιρροιακή δράση. Για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της παλίρροιας και την αλληλεπίδραση του με τους υπάρχοντες κυματισμούς κρίνεται απαραίτητη η διερεύνηση με υπάρχοντα αριθμητικά μοντέλα. Για μια πληρέστερη συνολική εικόνα και εποπτεία των αποτελεσμάτων, η προσομοίωση των ακτομηχανικών διεργασιών στην περιοχή μελέτης έγινε με χρήση τεσσάρων διαφορετικών υπολογιστικών εργαλείων και συγκεκριμένα των μοντέλων που περιλαμβάνονται στα πακέτα λογισμικών Telemac-Mascaret, SMS, Mohid Studio και Delft-3D. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ως προς την εξέλιξη του πυθμένα συμβαδίζουν με την εικόνα που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή, με φαινόμενα διάβρωσης κατά μήκος της ακτογραμμής, ιδιαίτερα οξυμένα στη θέση όπου βρίσκεται κατασκευασμένος ο παραλιακός δρόμος. Αναμένεται αυτά τα αποτελέσματα να αποτελέσουν έναυσμα για πιο ενδελεχή έρευνα και για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.