Πειραματική και Υπολογιστική Μελέτη της Σεισμικής Απόκρισης Φυσικών Ομοιωμάτων Ξηρών και Ημιβυθισμένων Πρανών - Τσάφου, Στέλλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον τα ενεργειακά δίκτυα αποτέλουν τον εθνικό πλούτο κάθε χώρας και η ανάγκη για τη συνεχή έρευνα και ανάπτυξητους είναι επιτακτική. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των πρανών με διάφορες μεθόδους προκειμένου να προκύψουν συμπεράσματα τόσο από γεωτεχνικής σκοπιάς όσο και από την σκοπιά των μεθόδων ανάλυσης. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με την δημιουργία των πειραματικών και υπολογιστικών μοντέλων. Η εφαρμογή των διάφορων μεθόδων διερεύνησης των πρανών μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την συμπεριφορά αυτών, ενώ η σύγκριση των αποτελεσμάτων των μεθόδων μπορεί να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τις υπό μελέτη κατασκευές, όσο και για τις ίδιες τις μεθόδους που εφαρμόζονται. Στην παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε πειραματική και υπολογιστική διερεύνηση ξηρών και ημιβυθισμένων επιχωμάτων υπό κλίμακα, έναντι σεισμικής φόρτισης. Ειδικότερα στο πλαίσιο της πειραματικής διερεύνησης κατασκευάσθηκαν συνολικά 14 μοντέλα πρανών, τα οποία ήταν άοπλα, οπλισμένα ή με αγωγό υπό κλίμακα στο εσωτερικό τους, και τα οποία τοποθετήθηκαν στη σεισμική τράπεζα ενός βαθμού ελευθερίας του εργαστηρίου Δομικής Μηχανικής και Στοιχείων Τεχνικών Έργων του Ε.Μ.Π.. Ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν αισθητήρες οπτικών ινών για την καταγραφή των τροπών στο εσωτερικό των επιχωμάτων και ελήφθησαν ψηφιακές φωτογραφίες προκειμένου να εφαρμοσθεί η οπτική μέθοδος παρακολούθησης της συμπεριφοράς τους. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε διερεύνηση στα υπολογιστικά μοντέλα με τις διαστάσεις των αντίστοιχων φυσικών μοντέλων με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων και σύγκριση των αποτελεσμάτων των πειραματικών, αναλυτικών και υπολογιστικών μεθόδων.Τα θέματα που εξετάζονται είναι η παρουσία νερού και οπλισμού, η τοποθέτηση αγωγού, η χρήση αισθητήρων οπτικών ινών για την καταγραφή των τροπών, ο αριθμός των δοκιμών στις οποίες υπόκεινται τα μοντέλα και τέλος το η χρήση λογισμικού για την υπολογιστική ανάλυση.