Συντακτική ανάλυση της αντιληπτής δομής του χώρου: αποδελτιώνοντας 130+6 αναπαραστάσεις της έννοιας «χωριό» σε περιβάλλον GIS - Ταμπουράκη, Ελευθερία - Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Ο άνθρωπος αποτελεί αδιαχώριστο κομμάτι του χώρου και η μεταξύ τους σχέση αναπτύσσεται μέσω των εμπειριών που αποκτά ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να κατανοήσει το χώρο που τον περιβάλλει. Τα ίχνη των χωρικών εμπειριών αποτυπώνονται στο εσωτερικό του ανθρώπου και ενυπάρχουν μέσω της βιωματικής μνήμης, αναπτύσσοντας τη χωρική του αντίληψη. Στο πλαίσιο διερεύνησης του τρόπου ανάγνωσης και κατανόησης του χώρου από τον άνθρωπο, μελετάται η αντίληψη που έχουν τα παιδιά της πόλης για την έννοια «χωριό». Μέσω τεχνικών χωρικής συντακτικής ανάλυσης, αποδελτιώνονται 136 ιχνογραφήματα σε περιβάλλον GIS, αποκωδικοποιώντας τα εμφανιζόμενα στοιχεία και τις μεταξύ τους σχέσεις. Με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τον υπολογισμό στατιστικών μέτρων, ποσοτικοποιείται η κάθε επιλογή των παιδιών και καταστρώνεται μια μέση εικόνα του «χωριού». Τα παιδιά φαίνεται να αποδίδουν την έννοια «χωριό» ως ένα συνδυασμό του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με έντονο το στοιχείο της ανθρώπινης παρουσίας. Θεωρούν πως τα χωριά συνδέονται άμεσα με τα βουνά και την όψη των σπιτιών, ενώ δεν απουσιάζουν και στοιχεία δημόσιου χαρακτήρα. Μέσα από τις επιλογές τους επιβεβαιώνονται ή αποκαλύπτονται σχέσεις μεταξύ επιμέρους στοιχείων, η σύνθεση των οποίων μπορεί να διαμορφώσει την εικόνα του χωριού, αποδεικνύοντας πως ακόμα και ένας περιστασιακός χρήστης μπορεί να αναπαραστήσει με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια το εξεταζόμενο περιβάλλον.