Ανάπτυξη πρότυπων μεθοδολογικών προσεγγίσεων για την ανάπτυξη ΣΔΑΕ σε επιλεγμένες χώρες της περιοχής ΜΕΝΑ - Κωνσταντινέας, Πέτρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, 2018)
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο, αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, έναν βασικό προβληματισμό της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, που επιτρέπει την υιοθέτηση πρακτικών για φιλικότερη προς το περιβάλλον ανθρώπινη δραστηριότητα, οδήγησαν στο Σύμφωνο των Δημάρχων, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στην οποία εντάσσονται δήμοι ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την μείωση των εκπομπών ρύπων στα πλαίσια του δήμου. Η πρωτοβουλία αυτή επεκτάθηκε και πλέον περιλαμβάνει και δήμους χωρών της περιοχής ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική). Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναπτυχθεί απογραφές εκπομπών ρύπων και έχουν σχεδιαστεί δράσεις για την μείωση των εκπομπών αυτών για δήμους των χωρών της περιοχής ΜΕΝΑ. Η παραπάνω διαδικασία αναφέρεται με την ορολογία Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ). Στα ΣΔΑΕ, αρχικά γίνεται απογραφή των εκπομπών CO₂ του δήμου, στη συνέχεια καθορίζεται ο στόχος της μείωσης των εκπομπών και τελικά σχεδιάζονται μέτρα για να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών του δήμου. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης ενός ΣΔΑΕ, δηλαδή την απογραφή των εκπομπών CO₂. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Συχνά υπάρχει δυσκολία στην εύρεση αξιόπιστων πηγών και γίνονται αρκετές προσεγγίσεις. Οι δυσκολίες αυτές γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς στις χώρες της περιοχής ΜΕΝΑ. Με αφορμή την παραπάνω δυσκολία, η διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τυποποιημένης μεθοδολογίας απογραφής εκπομπών για δήμους των χωρών, Παλαιστίνης, Μαρόκου, Ισραήλ και Τυνησίας. Αρχικά, καταγράφεται με τυποποιημένο τρόπο η μεθοδολογία απογραφής εκπομπών που υιοθετήθηκε στα διαθέσιμα ΣΔΑΕ για δήμους των παραπάνω χωρών. Επίσης, καταγράφονται όλες οι πηγές αναζήτησης των απαραίτητων δεδομένων για την απογραφή των εκπομπών ρύπων. Τέλος, ελέγχεται και σχολιάζεται η ακρίβεια της τυποποιημένης μεθοδολογίας απογραφής εκπομπών CO₂.