Ανάπτυξη αλγορίθμων κατάτμησης υπερφασματικών απεικονίσεων. Ομαδοποίηση και Ταξινόμηση - Ψάλτα, Αθηνά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2015)
Τα τελευταία χρόνια η αξιοποίηση των υπερφασματικών δεδομένων αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη τεχνική του επιστημονικού πεδίου της Τηλεπισκόπησης λόγω των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων που αυτή προσφέρει. Η χρήση εκατοντάδων συνεχόμενων φασματικών καναλιών που παρέχονται από τα υπερφασματικά δεδομένα παρέχει την προοπτική ακριβέστερης και λεπτομερέστερης εξαγωγής πληροφορίας για ενδεχόμενες κατηγορίες υλικών/στόχων σε σχέση με τα πολυφασματικά δεδομένα. Ωστόσο, η επεξεργασία των υπερφασματικών δεδομένων διαφέρει σε μέγαλο βαθμό από αυτή που υπόκεινται τα πολυφασματικά. Ακόμη, μία από τις πιο σημαντικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την Αντικειμενοστραφή Ανάλυση εικόνων αποτελεί η διαδικασία της κατάτμησης, η οποία αποτελεί η διαδικασία εκείνη της διαίρεσης της εικόνας σε ομοιογενείς περιοχές βάσει κάποιου συγκεκριμένου κριτηρίου. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας, λοιπόν, αποτελεί η ανάπτυξη αλγορίθμων κατάτμησης που μπορούν να εφαρμοστούν αποκλειστικά σε υπερφασματικές απεικονίσεις. Στα κεφάλαια της εργασίας ακολουθείται η λογική της πρωταρχικής παρουσίασης του θεωρητικού υποβάθρου των αλγορίθμων κατάτμησης που αναπτύχθηκαν. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μία εκτενής διαδικασία εφαρμογής και αξιολόγησης αυτών των αλγορίθμων κατάτμησης τόσο μέσω ορισμένων μεθόδων αξιολόγησης που αναπτύχθηκαν σε αυτή την εργασία όσο και μέσω της εφαρμογής μη επιβλεπόμενων μεθόδων ταξινόμησης στις εικόνες κατάτμησης. Τέλος, σχολιάζονται τα αποτελέσματα των αλγορίθμων κατάτμησης για την εκτενέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και σχολιάζονται ενδεχόμενες βελτιώσεις των εν λόγω μεθόδων.