Υδροδυναμική περίθλαση ελλειπτικών κυλίνδρων σε κανάλι - Βουρλάκος, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Στη παρούσα εργασία μελετήθηκε το υδροδυναμικό πρόβλημα περίθλασης πρώτης τάξης για ελλειπτικούς κυλίνδρους σε κανάλι, που υπόκεινται στη δράση μονοχρωματικών κυματισμών και εδράζονται στον θαλάσσιο πυθμένα. Μέσω της επίλυσης της εξίσωσης Laplace σε ελλειπτικές συντεταγμένες εξήχθησαν τα δυναμικά ταχυτήτων που αφορούσαν την πρόσπτωση και περίθλαση των κυματισμών για τα ελλειπτικά σώματα, τα οποία αναπαραστάθηκαν από τις σειρές άρτιων και περιττών όρων των περιοδικών και ακτινικών συναρτήσεων Mathieu. Από τις προαναφερόμενες σειρές επιτεύχθηκε η εξαγωγή των υδροδυναμικών φορτίσεων και ροπών που ασκήθηκαν πάνω στους ελλειπτικούς κυλίνδρους. Η εύρεση των υδροδυναμικών φορτίσεων και ροπών πραγματοποιήθηκε για διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες τοποθέτησης των ελλειπτικών κυλίνδρων. Δύο διατάξεις διερευνήθηκαν και αφορούσαν ένα ελλειπτικό κύλινδρο σε κανάλι για διαφορετικές θέσεις και γωνίες τοποθέτησης του κυλίνδρου, ενώ η δεύτερη διάταξη εμπεριείχε δύο πανομοιότυπους ελλειπτικούς κυλίνδρους σε διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες τοποθέτησης τους με σκοπό την καταγραφή των φαινομένων αλληλεπίδρασης σωμάτων-κύματος. Λόγω της γεωμετρίας των σωμάτων εφαρμόστηκε το προσθετικό θεώρημα για τις συναρτήσεις Mathieu σε όρους άρτιων και περιττών περιοδικών και ακτινικών εξισώσεων Mathieu. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε σε κώδικα προγραμματιστικού περιβάλλοντος Fortran που έχει αναπτυχθεί στο Τομέα Θαλάσσιων Κατασκευών από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π, με την δυνατότητα να υπολογίζει το γραμμικό υδροδυναμικό πρόβλημα περίθλασης για κυλινδρικά σώματα ελλειπτικής αλλά και κυκλικής διατομής.