Στατιστική ανάλυση ατυχημάτων σε πλοία μεταφοράς φορτίου χύδην - Μαυρέλης, Μιχάλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2017)
Στην παρακάτω διπλωματική αρχικά γίνεται μια αναφορά στα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Παρουσιάζεται η ιστορία και η εξέλιξή τους στο πέρασμα των ετών και γίνεται μια συνοπτική ανάλυση της δομής τους. Εν συνεχεία, παρουσιάζονται οι πιθανοί τύποι ατυχημάτων στα παραπάνω πλοία , επεξηγούνται αναλυτικά και παρουσιάζονται οι δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στη διπλωματική (μία με στοιχεία πλοίων και μία με στοιχεία ατυχημάτων). Στα αμέσως επόμενα κεφάλαια γίνεται διαχωρισμός των ατυχημάτων ανά κατηγορία μεγέθους πλοίου, ελέγχεται η πληρότητα των δεδομένων που χρησιμοποιείται και γίνεται μια ανάλυση των ατυχημάτων που θεωρούνται σοβαρά στην παρούσα έρευνα. Στα κεφάλαια που ακολουθούν παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των πλοίων που μελετώνται και τα στατιστικά διαγράμματα που προκύπτουν τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και σε συχνότητες ατυχημάτων, αλλά και συγκριτικών διαγραμμάτων Stacked. Στη συνέχεια γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της θεωρίας παλινδρομικής ανάλυσης και παρουσιάζονται τα διαγράμματα και οι εξισώσεις που προέκυψαν στην παραπάνω ανάλυση.