Διάγνωση ασθενών με νευρολογικές παθήσεις μέσω οδηγικής συμπεριφοράς χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης - Ιατρόπουλος, Πέτρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2017)
Η οδήγηση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα. Ο χαρακτηρισμός των οδηγικών συμπεριφορών από δεδομένα καταγεγραμμένα από αισθητήρες δεν είναι μόνο μια ενδιαφέρουσα επιστημονική έρευνα αλλά και μια απαίτηση του πραγματικού κόσμου. Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η σχεδίαση και πρόταση ενός συστήματος μηχανικής μάθησης, το οποίο εντοπίζει την οδηγική συμπεριφορά ανθρώπων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα διάγνωσης ενός οδηγού ανάγεται στο πρόβλημα ταξινόμησης χρονοσειρών. Αφού συλλέχθηκαν τα δεδομένα από τον προσομοιωτή και καθαρίστηκαν, τρία μοντέλα εκπαιδεύτηκαν και αξιολογήθηκαν. Το πρώτο μοντέλο ήταν k-nearest neighbors με αλγόριθμο δυναμικής χρονικής περιδίνησης (dynamic time warping) υπολογισμού απόστασης, το δεύτερο ήταν ένα multilayer perceptron και το τρίτο ένα decision tree. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι εφικτό να διαγνωστεί ένα άτομο από την οδηγική του συμπεριφορά φτιάχνοντας το κατάλληλο μοντέλο. Οι προτεινόμενες τεχνικές μπορούν να γενικευτούν σε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο.