Γεωγραφία της ψυχικής υγείας: Χωροχρονική προσέγγιση του φαινομένου της ψυχικής νοσηρότητας στην Ελλάδα κατά τα έτη 1998-2012 σε περιβάλλον ΓΣΠ - Λυσικάτου, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια χωροχρονική προσέγγιση του φαινομένου της ψυχικής νοσηρότητας στην Ελλάδα κατά τα έτη 1998-2012 σε κλίμακα νομών της χώρας. O κύριος όγκος των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορά τους εξελθόντες ασθενείς από το σύνολο των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών της επικράτειας για το εν λόγω διάστημα ανά κατηγορία νόσου και φύλο. Η καταγραφή των κρουσμάτων γίνεται με βάση την προτεινόμενη κατηγοριοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως αποτυπώνεται στο εγχειρίδιο ICD-9. Για τις ανάγκες της εργασίας έγινε επίσης χρήση του δείκτη του κατά κεφαλή ΑΕΠ ανά νομό για τα έτη 2000-2012 καθώς και του ετήσιου μέσου όρου των βροχοπτώσεων ανά νομό για τα έτη 1998-2012 – για όσους νομούς υπήρχαν διαθέσιμες χρονοσειρές από την Εθνική Μετερολογική Υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, στην εργασία παρουσιάζονται οι γενικές τάσεις των διάφορων ψυχικών νοσημάτων ενώ ταυτόχρονα διερευνάται η τυχόν έμφυλη διάστασή τους. Επιπλέον, κατασκευάζονται δείκτες ψυχικής νοσηρότητας με στόχο να διευκολυνθεί τόσο η χαρτογραφική αποτύπωση των δεδομένων όσο και η γεωγραφική στατιστική τους ανάλυση σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ArcGIS). Με τα εργαλεία χωρικής αυτοσυσχέτισης Global Moran’s και Local Moran’s I γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν περιοχές της χώρας που εμφανίζουν αυξημένη ψυχική νοσηρότητα ή νοσολογικές εξειδικέυσεις. Τέλος, με τη βοήθεια του προγράμματος SPSS μελετάται πιθανή συσχέτιση της ψυχικής νοσηρότητας με κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.