Διαγράμματα ελέγχου με κινητούς μέσους και εκθετικά βάρη για δεδομένα που ακολουθούν poisson κα γεωμετρική poisson κατανομή και εφαρμογές τους - Αλεβιζάκος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Στην σύγχρονη εποχή, τα διαγράμματα ελέγχου είναι πολύ χρήσιμα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παραγωγικών διεργασιών. Στην περίπτωση όπου τα χαρακτηριστικά ποιότητας δεν δύναται να μετρηθούν σε συνεχή κλίμακα και το μέτρο της ποιότητας είναι ο αριθμός των ελαττωμάτων ή και των ατυχημάτων, οι κατανομές Poisson και γεωμετρική Poisson είθισται να χρησιμοποιούνται ως πρότυπο. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα διαγράμματα ελέγχου με κινητούς μέσους και εκθετικά βάρη (EWMA) των παραπάνω κατανομών, καθώς και εφαρμογές αυτών στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και την ιατρική. Στο 1ο Κεφάλαιο περιγράφονται τα κύρια χαρακτηριστικά του Στατιστικού Ελέγχου Ποιότητας, του Στατιστικού Ελέγχου Διεργασιών (ΣΕΔ), καθώς και των διαγραμμάτων ελέγχου. Στο 2ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα διαγράμματα ελέγχου για τον αριθμό των ελαττωμάτων (𝑐 charts) και για τον μέσο αριθμό των ελαττωμάτων (𝑢 charts). Επιπλέον, παρουσιάζεται το διάγραμμα ελέγχου τύπου Shewhart για δεδομένα που ακολουθούν την γεωμετρική Poisson κατανομή. Στο 3ο Κεφάλαιο γίνεται συνοπτική αναφορά στα συσσωρευμένα αθροιστικά διαγράμματα ελέγχου (CUSUM) για δεδομένα που ακολουθούν την Poisson κατανομή ή την γεωμετρική Poisson. Στο 4ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται ορισμένα μονόπλευρα και αμφίπλευρα διαγράμματα ελέγχου EWMA για δεδομένα που ακολουθούν Poisson κατανομή και συγκρίνονται ορισμένα εξ’ αυτών μεταξύ τους. Στο 5ο Κεφάλαιο περιγράφεται η χρήση του EWMA διαγράμματος σε δεδομένα που ακολουθούν γεωμετρική Poisson κατανομή και μελετάται η σχεδίασή του. Στο 6ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται 3 εφαρμογές των παραπάνω διαγραμμάτων σε δεδομένα που προέρχονται από τον χώρο της ΠΑ και μία από τον χώρο της ιατρικής. Τέλος, στο 7ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από την παρούσα διατριβή και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.