Στρατηγικός σχεδιασμός και τοπική αυτοδιοίκηση: η περίπτωση της Αττικής - Μιχαλόπουλος, Φίλιππος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να εξετάσει την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΣΣ) στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην περίπτωση της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η εργασία διερεύνησε: α) τον βαθμό υιοθέτησης των αρχών του στρατηγικού σχεδιασμού από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αττική και β) τις στάσεις των στελεχών των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Αττικής απέναντι στον στρατηγικό σχεδιασμό. Για τους σκοπούς αυτούς, ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν μέσω διαδικτύου σε 67 εργαζόμενους των ΟΤΑ Αττικής. 85% των ερωτηθέντων ήταν στελέχη δήμων και 15% της Περιφέρειας. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το λογισμικό SPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ενώ οι εργαζόμενοι είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στον ΣΣ, αυτός δεν υιοθετείται από τους ΟΤΑ της Αττικής σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός το οποίο συμβάλει στην μειωμένη αποτελεσματικότητα του έργου των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύ φάσμα του ΣΣ και τις πολυάριθμες πρακτικές του που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, μπορεί να ειπωθεί ότι η ελλιπής εφαρμογή του ΣΣ τελικώς βλάπτει τους πολίτες και τη συνολική λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Οι ΟΤΑ της Αττικής έχουν περιθώριο να υιοθετήσουν σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό τον ΣΣ και τις αρχές του, αξιοποιώντας τις θετικές διαθέσεις των εργαζομένων απέναντι στο συγκεκριμένο εργαλείο. Τα παραδείγματα που αναφέρονται στην βιβλιογραφία μάλιστα, τονίζουν τα οφέλη που αποκόμισαν άλλες περιφέρειες και δήμοι από τη χρήση του ΣΣ, κάνοντας την ανάγκη της εφαρμογής του ακόμα πιο επιτακτική.