Τεχνοοικονομική Μελέτη Επένδυσης Ελληνικής Γαλακτοβιομηχανίας στην Αμερικάνικη Αγορά - Σαράντης, Στυλιανός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομεας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την οικονομοτεχνική μελέτη του επιχειρηματικού σχεδίου ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, το οποίο πρόκειται να έρθει εις πέρας στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αρχικά γίνεται ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται επισκόπηση του κλάδου δραστηριοποίησης αναλύοντας εκτενώς αρχικά την επάρκεια πρώτης ύλης και την τιμή της. Επιπλέον, περιγράφεται και αναλύεται ο ανταγωνισμός μέσω της έρευνας αγοράς και γίνεται αναφορά στην διαδικασία επιλογής της βέλτιστης τοποθεσίας στην οποία πρέπει να λάβει χώρα η επένδυση. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το επιχειρηματικό σχέδιο. Αρχικά περιγράφεται λεπτομερώς το ύψος της επένδυσης που απαιτείται με βάση τον απαιτούμενο παραγωγικό εξοπλισμό και γίνεται η πρόβλεψη των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να προκύψει το απαραίτητο ύψος της επένδυσης, με βάση τον αναγκαίο τεχνολογικό και κατασκευαστικό σχεδιασμό της, ώστε αυτή να καταστεί συμφέρουσα με βάση το εξωτερικό περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.